KRS247.no

Henter værvarsel...

– Bare 2,5 prosent innrømmer at de sliter

I fjerde kvartal i fjor viste tall fra NAV at sykefraværet var på 5,3 prosent her lokalt og det er en ganske stor andel av kvinner som trekker opp det gjennomsnittet. Men disse tallene gjelder legemeldt sykefravær. Det er mye mørketall og det kan være mange grunner til at folk velger å bli hjemme fra jobben over korte eller lengre perioder.

– Vi har gjort undersøkelser som viser at bare 2,5 prosent ønsker å innrømme at de sliter med psykisk helse, sier Vår Lund, som er daglig leder i Front AS til KRS247.

Selskapet har blitt valgt ut av kanadieren Bill Wilkerson til å bli med i et nettverk som skal rette fokus på å få depresjoner like stuerent som andre kroniske lidelser.

– Det er ikke lenge siden folk som hadde diabetes, hjerteproblemer eller kreft ble stigmatisert da de stod frem med sine sykdommer. Vi lever nå i et samfunn hvor kroniske lidelser er på toppen i folkesykdommer, forklarer Wilkerson.

Han viser til at depresjon er den vanligste lidelsen folk sliter med på arbeidsplasser over hele Europa og Wilkerson ønsker at folk ikke skal føle skam over at de har problemer.

– Det er ikke ting å skamme seg over. Depresjon er noe du kan få hjelp for og det er mulig å forebygge den også. Men da må vi snakke mer åpent og det er derfor jeg er her i dag. For å ha et seminar hvor det går an å snakke fritt om noe som en fjerdedel av befolkningen sliter med, sier han.

Vår Lund innrømmer at det blir ikke lett å endre holdningene blant bedriftsledere og ikke minst arbeiderne som sliter med problemer. Men hun kan vise til at de har fått til et verktøy som kan bidra på en god måte.

– Det skal da lettere kunne avdekke begynnende depresjoner tidligere ved at det tar hensyn til hele mennesket. Ikke bare jobbmessig, men også privat. Den totaloversikten vi får da tror vi kan være med på å hjelpe bedriftene til å ta fatt i de riktige tingene, slik at en bedrift også tar ansvar for de ansattes psykiske helse og ikke bare hvordan det går ellers på arbeidsplassen, sier Lund.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/228186688″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]