Asylsøkere som kommer til Kristiansand kommune får en helsesjekk. Etter dette kan de benytte seg av legevakta hvis de skulle trenge nødvendig helsehjelp.
Dette er ikke et godt nok tilbud, mener Birgit Lie. Hun er avdelingsleder ved Poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus.
-Man trenger et sted man kan gå for å snakke om ting man har opplevd, og et sted der man kan ta opp andre helseproblemer enn akutt helsehjelp. Så lenge asylsøkerne ikke har fått et personnummer har de ikke tilgang til fastlege, de har kun legevakt ved akutt sykdom. Det er ikke bare akutt helsehjelp man trenger, og da er legevakta i det minste laget for dette, sier Lie.
Kristiansand kommune har hatt statlig mottak i mange år, og har gitt helsetilbud gjennom Gyldengården Helsesenter. 88 asylsøkere sitter nå på akuttmottak i Kristiansand, men disse personene har ikke hatt tilgang til dette tilbudet enda. Ifølge virksomhetsleder i Kristiansand kommune, Ellen Torgersen, er dette noe kommunen jobber med.
-De første retningslinjene var at de som kom akutt skulle få øyeblikkelig hjelp via legevakt. Nå ser vi at de blir værende lenger, og vi må gi dem et annet tilbud. Vi jobber med å dimensjonere tilbudet vi har ved Gyldengården Helsesenter, slik at også de ved akuttmottakene kan få den oppfølgingen vi gir der, sier Torgersen.
Høre hele radiointervjuet her: [soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/234327683″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]