KRS247.no

Henter værvarsel...

Åpnet handlegate etter ni års planlegging

Det kostet 450 millioner kroner og har tatt ni år å fullføre fra første planleggingsfase til dørene ble åpnet med brask og bram klokken 12:00 i dag.

– Det er et helt kvartal i byen som har blitt omformet til butikker, serveringssteder, næringsvirksomhet, kontorer og hotell, som er en viktig del av revitaliseringen av Kvadraturen, gjør byen enda mer attraktiv og sammen med parkeringshuset under Torvet, oppgradering av Torvet og andre bidrag, så gjør det at sentrum i Kristiansand blir enda mer attraktivt. Og det er bra for byutvikling.

Dette sier ordfører i Kristiansand, Harald Furre, til KRS247, når han skal beskrive viktigheten av Torvkvartalet.

Men veien frem til dagens åpning har vært lang. For Jon Bjørgum startet planleggingen allerede i 2008 og den startet på verst tenkelig vis.

– Vi møtte både finanskrise og en «leietakerkrise». Det var faktisk ingen som ønsket å leie av oss da vi la ut planene for å prøve å få fylle huset. Så måtte vi tegne det om to ganger, så det er det tredje forsøket som nå realiseres, da i en litt annen modell enn vi hadde tenkt opprinnelig. Inni mellom der så har vi hatt noen utfordringer reguleringsmessig. Vi har slitt med å bli enige med riksantikvaren om hvordan vi skulle verne byggene og så videre. Så det er mange faktorer som spiller inn også er det midt i sentrum av en by også er det krevende å bygge der så det må planlegges nøye, forklarer Bjørgum som også er styreleder i selskapet som eier Torvkvartalet.

For Kvadraturforeningen er det også en stor dag at et nytt prosjekt er ferdig i sentrum.

– Det har vært veldig omfattende utbyggingsprosjekter de siste årene, og det er klart at det har på en måte byen lidd en del av. Men vi tenker fremover, vi ser det at det må utbygging til for å videreutvikle et sentrum og dermed så er det så godt når man kommer til den perioden som er i dag, hvor man ser at både parkeringshuset er på plass og Torvkvartalet er på plass og det har vært de største bygningsprosjektene på flere år og det er så godt å se at det endelig er på plass igjen, sier daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

Hør hele intervjuene i spillelisten under.