KRS247.no

Henter værvarsel...

Åpen julefeiring slik mamma ønsket det

Aslaug Ravnevand hadde et stort hjerte for de som trengte det lille ekstra, og hjemme hos familien var alltid plass til én ekstra – også i julen. Å arrangere en åpen julefeiring var hennes store ønske før hun gikk bort. Nå åpner hennes ni barn dørene på julaften, i morens ånd.

55 år gammel ble hun bare, Aslaug Ravnevand. I sommer måtte hun gi tapt for tykktarmskreften som hun hadde kjempet mot i over tre år. Aslaug etterlot seg ni barn som hun var alene med. Før Aslaug døde, så fortalte barna at de ønsket å opprette en stiftelse for å hedre henne og for å hjelpe familier som har det vanskelig. Stiftelsen ble organisasjonen ”Det lille ekstra”.

– Julen hjemme hos mamma var perfekt. Hun hadde sjeldent de pengene hun trengte, men hun tok det hun hadde og gjorde det beste ut av det. Vi hadde våre tradisjoner, og visste alltid hva som kom til å skje fra lille julaften når juletreet ble pyntet. Jul hos mamma var julegrøt og julemiddag. Det var julegaver, julefilmene og det var den gode fine familietiden sammen.

Det forteller datteren Karen Therese Ravnevand–Line, som sammen med sine søsken inviterer alle til å feire jul med dem i Randesund bydelshus i år.

En tøff jul uten mamma
Aslaug Ravnevand ble alenemor i en alder av 32 år. De hadde lite penger, og levde i alle år under fattigdomsgrensen. Selv om Aslaug ikke hadde nok til seg og sine, så hadde hun likevel alltid det lille ekstra til alle rundt seg. Med morens bortgang mistet søskenflokken sitt store samlingspunkt.

– Det blir tøft å skulle feire jul uten mamma. Det blir rart og tomt når samlingspunktet vårt er borte. Jul for oss var mamma, forteller Karen Therese med tårer i øynene.

– Selv da vi ble voksne og flyttet ut, gledet vi oss til å komme hjem til mammas jul. Manglet vi julestemning, dro vi hjem til mamma. Da kom alltid den gode stemningen og gleden over julen. Det at vi i år skal feire jul uten mamma er også en av grunnene til at vi nå ønsker å skape et nytt samlingspunkt og dermed en ny måte å feire jul. Å prøve å gjenskape det vi hadde, blir helt umulig, sier hun.

Gjennom ”Det lille ekstra” ønsker nå søskenflokken på ni å invitere til åpen julefeiring på Randesund Bydelshus på Søm. Bydelshuset har de fått låne gratis av Kristiansand kommune. De gleder seg nå til jul og håper at så mange som mulig vil feire julen sammen med dem.

– Vi ønsker å lage en åpen julefeiring for alle. Dette er for de som er alene i julen. Men også dem som både har store og små familier, men som gjerne vil ha flere å være sammen med. Mamma hadde alltid plass til alle og for oss var det vanlig med en ekstra rundt middagsbordet, på overnatting, eller på stranden. Var bilen full kjørte mamma gjerne to turer, slik at alle skulle få bli med, forteller Karen Therese.

Åpen julefeiring var mammas ønske
– Før mamma døde, så fortalte jeg henne om stiftelsen vi ønsket å opprette. Mamma gråt da hun fikk vite det. Hun gråt av glede og av stolthet. Det første mamma sa etter at hun hadde tørket tårene var at hun ønsket at vi skulle lage en åpen julefeiring, sier en beveget datter.

Det er tydelig at det er vondt og sårt å snakke om mamma. Savnet er stort.

– Hadde mamma hatt muligheten til å arrangere en åpen julefeiring mens hun levde, så hadde hun gjort det. Mamma hadde et stort hjerte for de som trengte det lille ekstra, samtidig som hun visste hvor vanskelig julen ville bli for oss uten henne. Det å få arrangere en åpen julefeiring i mammas ånd betyr enormt mye for oss.

Julefeiringen på Randesund Bydelshus starter allerede lille julaften slik den alltid gjorde hjemme hos familien Ravnevand. Da skal juletreet pyntes. Det serveres taco og ”Grevinnen og Hovmesteren” blir vist på storskjerm.

På selve julaften inviteres alle til grøt kl. 13.00, og de som vil kan hjelpe til med å dekke til julemiddagen som serveres kl. 17.00. En kjent kar med rød frakk, hvitt skjegg og sekk på ryggen har også lovet å komme innom bydelshuset i løpet av kvelden.

– Jeg håper mange vil komme og feire julen med oss. Sammen kan vi skape de gode juleminnene, avslutter Karen Therese Ravnevand-Line.


Ønsker du å være med og feire jul med søsknene Ravnevand, melder du deg på ved å ringe eller sende SMS til 400 73171.