KRS247.no

Henter værvarsel...

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Denne helgens vær har vært vanskelig å spå for meteorologene. Vakthavende meteorolog hos StormGeo, Stig Arild Fagerli, skulle ønske han kunne spå været detaljert. Det eneste han vet, er at det blir mildere vær og fare for veldig glatte veier.

– Det har vært en vanskelig dag. Det er et ganske kraftig værskille. Vi har hatt det kaldt lenge og lufta nær bakken er veldig kald, og nå får vi inn mildere luft i form av en front som gir mer skyer, vind og nedbør. Å ta formen på den nedbøren – regn, sludd, snø eller, verst av alt, underkjølt regn – er en utfordring, sier Fagerli til KRS247.

Det eneste meteorologen er sikker på, er at været blir mildere. Fagerli ber folk være oppmerksomme på det underkjølte regnet, som er veldig typisk for en sånn situasjon. Den kalde lufta fra kuldeperioden blir liggende i dalfører og kuldegroper. Når da en mildere front kommer inn, blir regnet veldig kaldt i det det treffer den kalde lufta. Når det kalde vannet i tilleg treffer den kalde bakken, fryser vannet omtrent i det det treffer bakken.

– Det er det glatteste føret du kan tenke deg, og det er ikke alltid du kan se at det er glatt. Det er skummelt, sier Fagerli.

– Hvor lang tid tar det før vi får kulde igjen?

– Da må man smøre seg med tålmodighet. Det værskiftet vi får i dag og i natt markerer en ukes tid med mildere vær. Man får litt desember 2015-følelse av det. Mandag ser ut til å bli veldig mild. På vestlandskysten blir det over 10 grader, og på Sørlandet blir det også ganske mange plussgrader.

En ny kuldeperiode kan man ikke forvente før februar kommer, spår meteorologen.

Vegvesenet er klare

Leder for drift og vedlikehold i Statens Vegvesen i Vest-Agder, Tor Alf Høye, sier de er forberedt på det naturen måtte ha å komme med denne helgen.

– Forberedelsene er som vanlig. Vi følger med på værmeldinger også har vi folk som er ute og befarer veiene. Det er sikkert mellom 130 og 140 støapparater i fylket som står klar til å kjre ut når det blir glatt, sier Høye.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/243235861″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/243239482″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]