KRS247.no

Henter værvarsel...

85 millioner i bot til oljeselskap

Økokrim har ilagt oljeselskapet EPH et forelegg på 85 millioner kroner for påstått skattesvindel. To enkeltpersoner er tiltalt i saken.

Selskapet het tidligere Skeie Energy og kontrolleres i dag av den Kristiansand-baserte milliardæren Bjarne Skeie. Saken mot ham er henlagt. Istedet er det den tidligere toppsjefen Christian Selmer og tidligere finansdirektør Arne Helland i seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical som har blitt tiltalt av Økokrim.

Saken skal dreie seg om en omfattende avtale mellom EPH og TGS som et resultat av en etterforskning som har vart i tre år, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er den såkalte leterefusjonsordningen for oljeselskaper på norsk sokkel som Økokrim mener at Selmer har misbrukt ved å pådra selskapet kunstig høye utgifter til oljeleting.

I 2009 skal EPH ha inngått en omfattende avtale med TGS som gikk ut på at de over tre år skulle kjøpe seismikk for rundt 900 millioner kroner. For skatteåret 2009 fikk EPH utbetalt drøye 291 millioner kroner fra staten med bakgrunn i seismikkkjøpet.

Kjøpet av seismikk ble delvis betalt kontant av Skeie Energy, delvis ytet som selgerkreditt fra TGS. Selgerkreditten ble sikret ved en konvertibel låneavtale, som ga TGS en rett til å konvertere gjelden til aksjer ved forfall.

Nå mener altså Økokrim at avtalen mellom EPH og TGS bare er kommet i stand for å få utbetalt leterefusjon fra staten.

– Jeg mener at det ikke er grunnlag for tiltalen, og er meget overrasket over Økokrim sin beslutning, sa Christian Selmer til avisen i går.

«Kjøpet av seismikk mv. ble lagt opp slik at Skeie Energy as ikke selv skulle ha noen kostnad knyttet til det å bli eier av seismikk, og/eller kjøpet av seismikk mv. ble ikke inngått for å skape fremtidige inntekter», står det i tiltalen som førsteadvokat Marianne Bender har skrevet under på.

Advokaten til Arne Helland, Bjørn Stordrange har ikke ønsket å kommentere saken.