Annonse

30-40 prosent økning i juridiske saker hos LO


Foto: Jacob Sundblom Nygaard

Det er nedgangstider i arbeidsmarkedet og flere av de som har mistet eller står i fare for å miste jobben, kan oppleve problemer med arbeidsgiveren i etterkant av en slik beskjed. Leder av LOs juridiske avdeling Atle Sønsteli Johansen merker at de har fått mer å gjøre.

– Vi har måttet øke kapasiteten og blir fra nyttår 27 advokater som kommer til å jobbe med ulike juridiske saker, sier Johansen til KRS247 og viser til at det spesielt under nedbemanningsprosesser er mange ulike temaer det blir diskusjoner rundt.

Atle Sønsteli Johansen (Foto: Sissel M Rasmussen, LO)

Atle Sønsteli Johansen (Foto: Sissel M Rasmussen, LO)

– Det blir gjerne spørsmål om ansennitetsfravik, at eldre arbeidstakere eller arbeidstakere med dårlig helse blir kastet ut uavhengig av ansenniteten på arbeidsplassen. Det er også lønnskravsspørsmål, at man ikke får lønna man har krav på og trenger bistand fra advokat for å ordne det. Det kan være yrkesskadesaker og en rekke andre spørsmål som oppstår i arbeidsforhold.

I 2015 har LO sentralt opplevd en økning på rundt 40 prosent i antall saker på landsbasis. Sørlandet er en av de regionene som er hardest rammet av kutt i bemanningen, men det får ikke følger for statistikken hos organisasjonen.

– Nei, Sørlandet skiller seg ikke sånn ut hos oss, men ligger rundt gjennomsnittet, sier han.

Han forklarer også pågangen med at de som er organiserte i fagforeninger som er knyttet til LO, har fri rettshjelp som en av sine tjenester og han oppfordrer alle som står i fare for å miste jobben eller som allerede har mistet den, til å melde seg inn snarest mulig.

– Du kan risikere å måtte betale saksomkostninger på rundt 500 000 kroner på det verste hvis du står alene mot arbeidsgiveren, mens hvis du er med i en fagforening vil de ta seg av mesteparten av kampen. Ved å ikke være organisert kan det sammenlignes med å kjøre en bil uten bilforsikring, sier Johansen.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer