KRS247.no

Finland i 100

«Du sku no ha sett han. Han va svær. Veldig svær. Det pleide å henge et bilde av han på en vegg i Honningsvåg,» sa den nyvunne slektningen.

Fyren han snakket om var finsk og for meg, en fersk oldefar. Jo visst hadde jeg hørt om sværinger før, faktisk langt inne i min egen slekt, men det var på morssida.

Etter at jeg fant min finske oldefar ville jeg vite alt om landet som kalles de tusen sjøers land.

Oldefar Anders (Antii) Ollikainen flyktet til Norge fra det som var ekstrem fattigdom i 1870-årene. Fattigdommen – eller sultetida som den ble kalt – var bare en del av motgangen Finland gikk igjennom, for ingen av de andre nordiske land har vært gjennom så mye krig og vanskeligheter.

Finlands historie er som et sorgens kapittel i Norden, og nettopp derfor bør vi alle feire dagen i dag i respekt for det finske folket.

En kortversjon av historien er som følger: Landet var en del av kongeriket Sverige fra 1200-tallet og frem til 1809, da russerne overtok styringen. Først 6. desember 1917 kunne Finland endelig erklære seg fritt og selvstendig.

Det var revolusjonen i Russland i mars 1917 som gav grobunn for selvstendighetstanken, for da var russifiseringen i Finland svekket. Landet øynet muligheten til å bli selvstendig.

Dessverre var det ikke slutt på krig. 27. januar 1918 flyktet regjeringen fra Helsinki til Vaasa. Her startet general Carl Gustaf Mannerheim med å bygge opp en hær som skulle sikre Finlands selvstendighet. Målet var å beskytte regjeringen i et land som nå var i en ny indre borgerkrig mellom Mannerheims borgerlige «de hvite» og sosialistenes «de røde».

«De hvite» vant, men 40.000 døde i den finske borgerkrigen.

Om ikke det var nok brøt en ny krig ut. 30. november 1939 gikk Sovjetunionen til angrep på Finland i det som ble omtalt som vinterkrigen.

Det fortsatte med fortsettelseskrigen, som startet 25. juni 1941 med nye bombeangrep fra Sovjetunionen. Denne gang fikk de uventet hjelp fra tyskerne.

Når så endelig finnene håpet på fred ble de på ny tvunget uti krig, nå var det lapplandskrigen mot Tyskland. De tyske troppene var først ute av landet i april 1945.

Ikke rart Finland er forbundet med mystikk og myter. Det er naturlig at et folk som har opplevd så mye lidelse blir et fåmælt folkeslag.

I tillegg til at mange finner ikke er særlig snakkesalige, er det finske språket regnet som et av verdens vanskeligste å forstå.

5% av befolkningen er finlandssvensker. Denne minoriteten snakker svensk, et språk som er lite populært i Finland.

Og hva tenker vi nordmenn på når vi ser mot Finland? Finsk fjernsynsteater på 70-tallet har vel de fleste fortrengt. Det sies at vitsene om Pekka og Toivonen ble skapt av finnmarkinger som ble lei av at finnene invaderte landsdelen deres. Mytene måtte sprites opp (bokstavelig talt).

Finner er direkte i sin væremåte og effektive i handling. Det er lite utenomsnakk.

Her i landet fremsto finnene som hardtarbeidende, effektive og til dels alvorlige grublere preget av en fortid fra trange kår. At finnene drikker er denne historien er godt eksempel på:

«Man häller 96% sprit i en hink och sticker tummen nedi. Senn tömmer man på saltsyra tills naglen losnar – då er drinken klart till at njutas».

Sprit og badstu er ikke bare myte. Da vi i fjor sommer kjørte i land i Åbo grytidlig søndag morgen var det første som møtte oss en badstubuss. Bussen sto parkert ved ferjesentralen, og på taket satt et titalls mannfolk, nakne med hvite håndklær over seg, svette etter en fuktig fest.

En annen myte som holder stand er banningen, som Pirkka i Robert Stoltenbergs skikkelse er med på å holde ved like.

Men Finland gav oss både sangerinnene Arja Saijonmaa og Lill Lindfors, komponisten Jean Sibelius og skilegenden Juha Mieto. Sistnevnte er trolig den største finske helten for oss nordmenn.

Det var Finske Nokia som for alvor satte i gang mobil-eventyret vi har så stor nytte av i dag, og barna har hatt stor glede av Tove Janssons historier om Mummitrollet.

Ofte er det vel sånn at motgang gjør oss sterk og det kan i sannhet sies om vårt naboland i øst.

I dag regnes Finland som verdens beste land å bo i, og har gang på gang slått oss på målinger de siste årene. Michael Moore dro til Finland for å finne ut hvorfor dette litt «lukkede» landet var kjent for å ha verdens beste skole.

Når Finland i dag feirer 100 år som selvstendig nasjon er de en stolt nasjon med verdens reneste luft å puste inn. Finnene har god helse og lav barnedødelighet, det siste i sterk kontrast til tida da oldefar utvandret til Norge og byttet navn til Andreas Olsen.

Oldefar fikk knapt oppleve et fritt Finland, han døde 1. februar 1918.

Jeg er blitt like glad i Finland som i Norge, det er blitt forsterket etter at jeg giftet meg med ei finsk kvinne i fjor sommer.

I kveld ser vi på presidentballet der president Sauli Niinistö inviterer et par tusen celebriteter til mottakelse på slottet, og så ser vi på finsk film.

Hyvää syntymäpäivää! Grattis på födelsesdagen!