KRS247.no

Henter værvarsel...

Normalt å være unormal

Du som er ung: Hvis du føler du er ulik alle andre, er det en veldig bra ting. Det er skummelt å skille seg ut. Det kan være skummelt å tørre å stå for det man egentlig mener, å tørre å tenke annerledes og å føle at man ser annerledes ut. Det er ingen andre i hele verden som er akkurat som deg! Og jeg vil du skal vite dette: Jeg jobber med helse, og har aldri sett to kropper som er helt like!

Likevel prøver vi ofte alt vi kan å likne og kopiere andre.  Det er ikke lett å ikke bli påvirket av det, selv om du garantert er klar over at mange av bildene i media er fikset på og redigert til det ugjenkjennelige. Det er ikke mange selfies som legges på Instagram uten filter, og det er ikke mange bilder av modeller som ikke er photoshoppet. Det bekymrer meg når man ser så mange unormale og like kropper i media, samtidig som mange ikke tør å dusje sammen etter gymmen – med kroppene våre som er så ulike og normale.

Som fysioterapeut ser jeg mange kropper daglig. Og det som er så bra og fascinerende er at det som er normalt, det er å være forskjellig. Det er normalt å ha korte bein, det er normalt å ha lange bein. Mange har lys hud, mange har mørkere hud. Det er normalt å være stor, det er normalt å være liten. Det er normalt å ha fødselsmerker, føflekker og arr.

Du består av en billiard (!) celler! Kanskje er du bedre i matte enn meg, for jeg syns det er helt ubegripelig å tenke på. Alle disse bittesmå cellene utgjør akkurat deg, og det er ingen som kan bli lik deg uansett hvor mye de prøver. Kroppen din har allerede bestemt seg for at du er deg, og du er bra nok akkurat som du er! Det er så lett å bli opphengt i hvordan vi vil at kroppene våre skal være, fordi vi sammenlikner oss med «alle andre». Kroppen din kan allerede få til fantastiske ting – bruk den på en god måte, og nyt det! Kjenn at du er en fantastisk levende skapning som puster, føler, tenker og lever.

Når det gjelder trening og idrett, er det sånn at når vi blir født har vi allerede en bestemt type muskler i kroppen. Det vil si at du er god på en ting, mens andre er bedre på en annen ting. Noen har muskler som er gode på å løpe langt, andre er kjappe på fotballbanen, noen er sterke som bjørner.

Hva du er ekstra god på er bestemt allerede før du blir født, og det du liker best å gjøre er antakeligvis det dine muskler passer best til. Jeg, for eksempel, er ganske god til å sykle – men har ikke sjans til å få en fotball den veien jeg vil. Det er helt ok! Så om du føler deg annerledes, er det bare et tegn på at du er helt normal! Du er god nok akkurat som du er – akkurat nå.

Å tørre å skille seg ut sammen med andre krever mye mot, særlig når en er ung. Men hvem er det egentlig det er mest interessant å være sammen med? Det er som regel de modigste vennene, de som tør å være seg selv på godt og vondt!