KRS247.no

#fådettrent

Det beste du kan gjøre for å fremme dine egne treningsprestasjoner er å slutte å sammenlikne deg selv med alle andre.

Trening har blitt det nye store statussymbolet, og det kan virke som om det er om å gjøre å trene oftest, mest, lengst og hardest. Telefonen knipser bilde av pulsklokka og dokumenterer økta på Facebook før man har rukket å gå av sykkelen eller tredemølla. På Strava, Endomondo og andre treningsrelaterte apper kan man konkurrere med kameratene, naboen og kollegaen.

Hvorfor er det så viktig for oss å vise andre hvor hardt vi trener?

Jeg tør påstå: den dagen du trener for din egen del og har fokuset rettet mot deg selv, vil du oppnå bedre kvalitet enn om du kontinuerlig trenger andres bekreftelse.

Usunt detaljfokus
Selvsagt er det bra med forbilder, og idrettsstjernene er med på å motivere oss og skape idrettsglede. Det usunne elementet oppstår når vi begynner å sammenlikne oss på detaljnivå med andre personer rundt oss. Eksempler på dette er puls, rundetider, antall kilo løftet, antall kilo slanket eller antall mil tilbakelagt. Det er helt usannsynlig at du skal ha like forutsetninger som treningskameraten din. Det er mange grunner til dette, men fire viktige er: treningsbakgrunn, gener, helse og dagsform.

Det jeg vil fram til er: legg DIN plan, og tren for DIN del. Det er rett og slett ikke mulig å måle din egen fremgang ved å måle andres fremgang eller tilbakegang, kun ved å sammenligne deg med deg selv.

Det er derimot veldig gøy å måle egen fremgang! En enkel måte å gjøre det på er på en tredemølle. Etter oppvarming, løp en bestemt distanse på en gitt fart (eksempelvis 5 km jevnt på 8 km/t). Noter ned snittpuls og hvordan du følte deg. Tren, og gjør nøyaktig det samme igjen en måned senere. Er snittpulsen lavere har du kommet i bedre form! Det samme kan selvsagt gjøres ved å måle tiden i den faste løypa di.

Negativt stress
Jeg pleide selv å elske treningsapper som synliggjorde når, hva og hvordan jeg trente. I starten var det bare moro, og gøy med positive kommentarer fra andre. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men på et tidspunkt ble det gradvis et mer og mer negativt stress å dokumentere at jeg hadde vært ute og trent. Hadde jeg en dårlig dag følte jeg at dette ble synlig for «alle», og i perioder med mindre trening kunne jeg kjenne at jeg ble kjempestresset av å se hvor mye andre hadde vært ute i mellomtiden.

En dag bestemte jeg meg for kun å trene for min egen del. Jeg lot være å spørre om hva andre hadde i puls, å spørre hva og hvor mye andre trente og å legge ut mine egne økter i detalj. Det føltes faktisk veldig befriende! Jeg oppdaget at jeg fikk mer glede av hver økt – fordi jeg nå trente kun for min egen del. Det negative stresset rundt å dokumentere alt jeg gjorde forsvant.

Indre drivkraft
Mitt beste tips er å legge opp ditt eget løp og trene for din egen helse, ditt eget fysiske og mentale velvære og for dine egne resultater. Om andre trener 10 timer i uka – javel. Det passer for de, og det er ikke sikkert det er det som passer best for deg! Å kopiere andres treningsprogram har ofte lite for seg. Er du usikker på hvordan du bør legge opp treningen best for deg fins det masse hjelp å få fra treningssentre, idrettslag og fysioterapeuter.

Den indre drivkraften er den sterkeste. Ytre motivasjonsfaktorer som utstyr, apper og applaus kan kun få deg til et visst nivå. Finner du det som driver DEG fremover og setter deg dine helt egne mål, vil du nå mye lenger enn om du streber etter å kopiere andres.