Annonse

Bli en snikmosjonist


Å ta to trappetrinn om gangen er et eksempel på snikmosjonering. Foto: Hilde Svenning

Hvert skritt teller i jakten på å bli en god snikmosjonist.

Da jeg studerte fysioterapi hadde vi kantine i sjette etasje, og forelesningssal i andre. Jeg husker dilemmaet hver morgen: skal jeg ta heisen eller trappene for å kjøpe med meg kaffe før timen? Vel, man må prøve å leve som man lærer. Jeg tok som regel trappene, og husker jeg fikk pulsen godt opp på veien – særlig siden jeg alltid var lovlig sent ute fra før.

Denne lille vanen med å alltid ta trappene har fulgt meg siden da, og jeg har fått mange rare blikk idet jeg har slitt kofferten standhaftig opp trappene på flyplassen (ved siden av rulletrappen…)
Og hvorfor i all verden gidder jeg dette?

Jo, fordi jeg har så inderlig stor tro på snikmosjon!

Jeg er helt sikker på at alt, absolutt alt du gjør av bevegelse hver dag har betydning. Hvert trappetrinn, hvert steg, hver gang du reiser deg opp fra stolen, hvert løft. Kanskje føles det ubetydelig å ta trappen, men kjenn etter på kroppen neste gang du tar den i stedet for heisen. Det er virkelig god trening! Og velger du trappene hver gang blir det en skikkelig lang trapp i løpet av et år.

De små tingene i hverdagen har stor betydning! Bare kjenn på tyngden av et par handleposer – det krever mye å bære og løfte disse. For ikke å snakke om å løfte og holde små barn, jobbe med planter og blomster ute i hagen, eller å leke.

Det viktigste poenget med snikmosjon er at det skal være veldig enkelt, og at du kan gjøre det i de klærne du står og går i. Poenget er å gjøre bare litt mer enn du vanligvis ville gjort, for å få et lite boost av sirkulasjon og sette i gang forbrenningen i kroppen.

Gode eksempler på snikmosjon:

 • Får du lyst til å gå en tur, gå en tur der og da i nærmiljøet.
 • Ser du ei bratt kneik, ta en ekstra tur opp og kjenn hvordan beina og hjertet jobber.
 • Mens du venter på at potetene koker, ta dips mot benken ved å stå med ryggen til, lene deg på håndflatene mot benkeflaten og senke deg opp og ned med armene.
 • Tå tåhev mens du pusser tennene.
 • Sykle deg en liten tur, uten å tenke på pulsklokke, gps, kadensmåler, bukse med padding, sykkelbriller, sykkelsko, skotrekk, sykkelhansker – you get the picture. (Men husk hjelm!)
 • Dans, hjemme eller på fest!
 • Reis deg opp en ekstra gang for å hente en kopp kaffe til deg selv eller kollegaen din.
 • Ta trappene! Eventuelt ta to og to steg, eller småjogg opp om du er skikkelig sprek.
 • Elte en brøddeig for hånd.
 • Stå noen minutter på balansebrett mens du ser på tv.
 • Skal du bare handle litt, eller skal du ikke så langt, ta beina eller sykkelen i stedet for bilen.
 • Småjogg mellom lyktestolper når du går tur.

Er du bevisst på å snike inn litt ekstra mosjon i alt du gjør, er du med på å bygge opp helsen din over tid. I løpet av ei vanlig uke kan du på denne måten snike inn mange helsebringende minutter, uten at det trenger å gå på bekostning av andre ting. Du trenger nemlig ikke å endre på mye, men bare gjøre litt ekstra av det du vanligvis ville gjort.

Lykke til med snikmosjoneringen!
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer