Annonse

Slik har gatene i Kvadraturen fått sine navn


Foto: Pål Lomeland

Visste du at Markensgate i tidlige tider ble kalt Dronningens gate, før den på ut på 1800-tallet fikk sitt nåværende navn? Eller at Kristian IVs gate tidligere het Fjellgaten?

Det var først mot slutten av 1800-tallet at gatene i Kvadraturen fikk navnene slik vi kjenner dem i dag. Bystyret bestemte den gang at man skulle hedre noen personer som hadde tilknytning til byen. Da måtte noen navn forsvinne og nye komme til.

Ludvig Holberg bodde en vinter i Kristiansand på begynnelsen av 1700-tallet. Likevel er han hedret med ved å få en gate oppkalt etter seg i Sørlandets hovedstad.  Når Peter Wessel Tordeskjold har fått en gate i Kristiansand oppkalt etter seg, skal det ha sammenheng med hans opphold i byen for å få reparert skip på verftene tidlig på 1700-tallet.

Lokalhistoriker og tidligere museumsbestyrer ved Vest-Agder fylkesmuseum, Jan Henrik Munksgaard gir deg en rask gjennomgang av gatenavnhistorien i Kvadraturen.

Opptaket er gjort i 2010.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer