KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik har gatene i Kvadraturen fått sine navn

Visste du at Markensgate i tidlige tider ble kalt Dronningens gate, før den på ut på 1800-tallet fikk sitt nåværende navn? Eller at Kristian IVs gate tidligere het Fjellgaten?

Det var først mot slutten av 1800-tallet at gatene i Kvadraturen fikk navnene slik vi kjenner dem i dag. Bystyret bestemte den gang at man skulle hedre noen personer som hadde tilknytning til byen. Da måtte noen navn forsvinne og nye komme til.

Ludvig Holberg bodde en vinter i Kristiansand på begynnelsen av 1700-tallet. Likevel er han hedret med ved å få en gate oppkalt etter seg i Sørlandets hovedstad.  Når Peter Wessel Tordeskjold har fått en gate i Kristiansand oppkalt etter seg, skal det ha sammenheng med hans opphold i byen for å få reparert skip på verftene tidlig på 1700-tallet.

Lokalhistoriker og tidligere museumsbestyrer ved Vest-Agder fylkesmuseum, Jan Henrik Munksgaard gir deg en rask gjennomgang av gatenavnhistorien i Kvadraturen.

Opptaket er gjort i 2010.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/213996445″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]