KRS247.no

Henter værvarsel...

Tripic er borte. Hva nå?

KOMMENTAR: Start har solgt sin store profil fra fjoråret. Poengplukkeren. Mannen som fikk ting til å skje. Fansens store favoritt. Er Start nå en bunnkandidat som følge av salget? Svaret er enkelt; Nei!

Start var, etter min mening, en bunnkandidat før Tripic ble solgt. Mjelde fikk mye tyn for å ha uttalt at det blir tøffere i Tippeligaen 2015 enn i 2014. Timingen var merkelig, ingen tvil om det. Dog kan man ikke krangle på resonnementet og analysen. Lagene som rykket opp, er sterkere enn de som rykket ned. Det fikk vi demonstrert i kvalliken da Mjøndalen slo ut selveste Brann. Så medaljer kan vi nok ikke håpe på i år, heller. Så er spørsmålet, om Start kan overleve uten den store offensive profilen i 2015. Selvfølgelig kan Start det.

Vi mister en hel del med Tripic. Vi mister den offensive kraften som evnet å skape uro mot enhver motstander. En som ildnet opp publikum. En favoritt hos fansen. Midt i sesongkortsalget er dette selvfølgelig uheldig. Dog er det ikke helsvart. Langt ifra!

Venstresiden
Er det bare jeg som husker venstresiden Børufsen og Vikstøl i vårdelen 2013? Finner de to tilbake til fasongen, har vi en meget giftig venstreside. Robert Sandnes viste i Bergen i fjor at han kan gå inn og gjøre en god jobb på venstresiden. Der er vi nokså godt skodd. Dessuten var Tripic seg selv på godt og vondt. Hans raid ble litt for ofte én mann for langt, én finte for mye. Særlig utover høsten. Han var ikke alltid en samhandlingens mann.

Dødballer
Vi mister en veldig god dødballtaker, det er det ingen tvil om. Der var Tripic veldig god å ha. Men langt fra uerstattelig. Børufsen kan slå gode dødballer. Hoff kan slå gode dødballer. Når Vikstøl i tillegg har vist i treningskampene at han har en høyst dugandes dødballfot, er jeg mindre pessimistisk. Der er det ingen krise på venstresiden eller på dødballfronten når Tripic drar.

Mennesket
Tripic ville til utlandet. Det har han nå fått til gjennom en sesong i Start. Han kom til Start som benkesliter fra Molde, og er utenlandsproff et knapt år senere. Dette var det han ville. Å nekte ham det, ville ikke falt i god jord med det første. En misfornøyd spiller er ikke noe særlig å ha i stallen. Er man skikkelig Start-supporter skal man ønske Tripic alt godt.

Økonomien
Et av de største punktene. Start har ikke råd til å si nei når det kommer inn tilbud på en spiller. Dette er realiteten som styreleder Magne Kristiansen og administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal har på skrivebordspulten hver eneste dag. Det har man i de aller fleste klubbene i Tippeligaen. Når vi tar med oss etterslepet etter de svake inntektene i fjor, så er ikke salget av Tripic så uforståelig. Snarere tvert imot. Om Start skulle få en overgangssum som monner, så måtte det skje etter den sterke sesongen i fjor. Vi har ingen garantier for at Tripic ville blitt en stjerne i år også.

Både Kristiansen og Brandsdal har uttalt i dag at overgangen var verdt det. Noe annet ville overraske meg, også. De som påstår at Start nå selger seg ned til Obos-ligaen med denne overgangen, må ta høyde for alternativet dersom inntektene til Start svikter. Hvis supportergrupperingen Gyldenløves måtte velge, hadde de også valgt Obos-ligaen fremfor 5. divisjon – som faktisk er alternativet om budsjettene ikke går opp. Det samme hadde sesongkortholderne, Tigerberget, Ultras, sponsorene, Even Øgrey Brandsdal og Magne Kristiansen gjort.

Jeg sier ikke her at de to sistnevnte har valgt nedrykk, for Start har slettes ikke solgt seg ned en divisjon. Med en ny dugandes forsvarspiller i Alex DeJohn har vi fått inn en meget god forsterkning, skal vi tro de siste dagers trening og kamper. Flere i klubben har latt seg imponere av hans kommunikasjon, innsats, spenst, tempo både med og uten ball, hans styrke med begge bein og hans langpasninger.

Engasjementet
Hvor blir det av profilene i Start, nå som Tripic er borte? Det er et betimelig spørsmål. Hvem skal supporterne trykke til sitt bryst nå som jokeren og publikumsfavoritten er borte?  Jeg har nevnt DeJohn som en mulig favoritt. Sammen med Bismarck i midtforsvaret har vi to som ikke er redd for å ta kampen. Hva så med Kristoffer Ajer? Det han har vist i det siste, særlig mot Aalborg denne helgen, er at han kommer til å være en av de viktigste spillerne i laget. Om ikke den viktigste. Overblikket, pasningene, taklingene og kommunikasjonen – han er bedre nå enn han var i fjor, særlig offensivt. Han kan prege kamper med innsats, tæl, klokskap og en stadig bedre og bedre pasningsfot.

Sannsynligvis kommer vi til å miste ham også i fremtiden. Det er nesten gitt at han kommer til å ønske seg nye utfordringer. Start er en utviklingsklubb, og kommer ikke til å ha råd til å holde på spillerne sine for enhver pris. Kommer det inn et bud på Ajer, vil vi nok se at han også forsvinner. Det er nå vi kommer til et veldig viktig langsiktig perspektiv.

Springbrettet
Skal Start kunne tiltrekke seg, og utvikle, unggutter med ambisjoner, så holder det ikke at spillerne utvikler seg for å bli gode nok for Start. De skal bli gode nok til større ting. Det at Start nå viser at de kan eksportere spillere til større eventyr, er utelukkende positivt for klubben i det lange løp. Wichne, Rasmussen, Salvesen, Eriksen, Nordheim og Hodnemyr har godt av å vite at de kan oppnå større ting i karrieren, gjennom Start, enn Start alene. Man har på Sørlandet sett at spillere som burde gått til Start, gikk til andre klubber. Molde, Viking, Vålerenga…ja, selv Strømmen var spennende nok til å la være å velge Start! Nå kan Start vise til at ambisiøse spillere som yter og utvikler seg i klubben, blir lagt merke til på kontinentet. Da er det ikke lenger så sikkert at det neste keepertalentet fra MK reiser vestover for å fremme egen karriere. Vindbjarts nye stopperkjempe blir ikke Vålerengaspiller etter prøvespill i Start. Lyngdølsk virvelvind signerer for Start fremfor Molde.

Å jobbe mot å få et slikt rykte, krever langsiktighet og godt håndverk. Får man det til, er det gull verdt for klubben.