KRS247.no

Henter værvarsel...

Tabelltips Tippeligaen 2015

Dette er mitt tips for hvordan Tippeligatabellen ser ut når 30 serierunder er gjennomført. Det er verdt å merke seg at tipsene fra førsteplassen blir mer og mer omtrentlige, ettersom årets liga blir vidåpen på de to nederste tredjedelene av tabellen. Her er tipset.

1. Molde
moldeJeg tror dette er det sikreste tipset i Tippeligaen 2015, og en lang redegjørelse kommer ikke til å trenges. Klassespillere i alle posisjoner og god dekning, i hvert fall etter tippeligastandard. Sterk økonomi og trener, og ro i rekkene. De som skal snappe gullet foran Molde i år må spille i hvitt og svart, og ha en kanonsesong.
2. Odd
oddEt lag som har en attraktiv spillestil som handler om å ha ballen mye. Har massevis av rutine i alle lagdeler, unntatt på keeperplass. Derimot tror jeg ikke det blir så viktig da Odd kommer til å ha ballen mye i de aller aller fleste kampene de skal spille i år. Gode forsterkninger inn fra ifjor, selv om noen spillere blir savnet fra 2014. Dette er et dristig tips, og Rosenborg kan fort ta denne plassen. Jeg tror dog Odd blir bedre i år og holder løpet ut i mye større grad enn i fjor. Veldig god dekning på midtbanen og på topp – grei dekning i forsvaret. Keeperplassen er svekket, men siden Odd likevel skal ha ballen så mye så vil Sondre Rossbach ikke bli satt i så mange matchvinnersituasjoner.
3. Rosenborg
rosenborgMassevis av kvalitet i alle lagdeler, og skal jo være laget som følger Molde til døra i år. Hvorfor har jeg dem ikke på sølvplass? Skal Rosenborg får mer enn bronse ut av årets sesong, må seriestarten være god. 8-10 poeng på de fire første mot Aalesund, Haugesund, Godset og Viking må på plass. Hvis ikke starten er god, begynner det å mumles i gatene i den fotballbortskjemte byen Trondheim. Da vokser presset på «Bruttern» Kåre Ingebrigtsen. Det presset har vært for stort for mang en fotballtrener og Rosenborgstall. Stallen er likevel såpass sterk og vinnerkulturen i Trondheim bør hjelpe laget opp til MINST bronse.
4. Strømsgodset
strømsgodsetEr nok det siste laget som har heng på medalje av de som er igjen. Hadde en slags mellomsesong i fjor, hvor flere talentfulle unggutter fikk mye tillit. Disse bør ha tatt noen steg nå, og jeg synes Godset skal ut og jakte medalje i år. Ikke nevneverdig svekket på keeperplass etter at Larsen Kwarasey forlot klubben når man har Bugge Pettersen i mål. Laget har forsterket seg med blant andre Petter Vaagan Moen på midtbanen. Vaagan Moen var Lillestrøms store poengplukker i fjor, og kan fort stå med mange poeng i november. Forsvaret har masse bredde, midtbanen ser sterk ut, og laget har mange strenger å spille på offensivt. God miks at unge talenter og gode rutinerte spillere, gjør at dette laget har forutsetninger for å jage medalje i år. Jeg tror dog de ikke får den før neste år.
5. Haugesund
haugesundVanskelig å plassere Haugesund i år. Egentlig ble det vanskelig å plassere noen som helst etter Odd/Rosenborg. Gode bakover med solid keeperrekke og god forsvarsrekke. Midtbanen er ålreit, med mange potensielle poengplukkere. Svakheten til FKH virker på meg å være at de mangler duellstyrke midt på banen. Borte er Maic Sema, men offensivt har laget en hel del spennende. Gytkjær i form kan sikre mange poeng for et lag som nok ikke blir å finne helt i nedrykksstriden. FK Haugesund vil være et vanskelig lag å møte for alle lag, og med litt stang inn kan laget krype ytterligere opp på tabellen. Dog er 5. plass slett ikke verst for en sunt drevet klubb.
6. Vålerenga
vålerengaKommer ikke til å spille festfotball i 2 x 45 x 30 i år. Masse rutine hentet inn i forsvarsrekka med Wæhler og Tollås Nation. Sistnevnte er ikke mer enn 24 år gammel, og er likevel en erfaren tippeligaspiller. Mistet sin storscorer fra ifjor, men har kraft offensivt og kan med en god sesong jage medaljer. Vi skal se opp for Ghayas Zahid som den skapende kraften i Vålerengalaget. Daniel Braaten er tilbake i Oslo, og skal sette preg i mange kamper. Braaten har dog en bryter som ikke alltid gjør ham til en jevnt presterende spiller. Masse nytt på topp, som blir spennende å se de første serierundene. Det har dog aldri løsnet helt for Rekdal i denne Vålerenga-perioden, og jeg tror ikke det løsner noe voldsomt denne sesongen heller.
7. Viking
vikingJeg tror Viking fort kan være det de så ofte er – laget som underpresterer IGJEN. Jeg tror dog de har potensiale i klubben til å bli best av resten, bak medaljeutfordrerne. Haugesund skal se opp for Viking som ønsker å være best i Rogaland. De har et ålreit lag! Rutinert forsvarskjempe i Indridi Sigurdsson, men bak ham er det mye urutinert. Laget har en god blanding av kreativitet og arbeidskapasitet på midtbanen med navn som Steinthor Thorsteinsson, Makthar Thioune, Björn Daniel Sverrisson og André Danielsen samt spisser som kan blomstre med god service i de Lanlay, Chikere, Bödvarsson og Berisha. Magne Hoseth har silkefot og nese for gode dødballer og pasninger, eller «god service» som man også kan kalle det. Viking har bare ikke hatt for vane å blomstre i de siste sesongene, og det kommer som regel en dårlig periode i løpet av sesongen. I fjor varte den nesten i en halv sesong. Viking må begrense den perioden betraktelig, og det tror jeg de gjør.
8. Sarpsborg 08
sarpsborgMister en type på benken i Brian Deane. Geir Bakke har en ok CV, og har vært med på å bygge opp Kristiansund til et anstendig OBOS-ligalag. Lagets styrke er først og fremst midtbanen og sidebacker. Ernemann og Zajic vil levere varene midt på banen. Forsvaret er ålreit, selv etter at Jeremy Berthod la opp. Clas Krohnberg vil være et aktivum på sin side av banen, og er en skikkelig toveisback. Hovedproblemet for «Særp» er angrepet. Det er veldig tynt når Martin Wiig er han som bærer mye av målbyrden. Ny estlender i Ojamaa som har ikke imponert så langt. Jokeren i klubben kan være sportsdirektør Thomas Berntsen, som er en mann som ofte treffer med signeringene klubben gjør. S08 kan fort bli spennende å følge i overgangsmarkedet i sommer.
9. Aalesund
aalesundDette er nok det tipset jeg er minst sikker på. Forsvaret virker ok, men ikke mer enn det. Heldigvis for sunnmøringene har de en av landets beste keepere i Grytebust. En stabil midtbane som pleier Barrantes kan gjøre AaFK til en vanskelig nøtt å knekke. Blir Barrantes suspendert eller skadet er det derimot tynt med servitører i klubben. Leke James og Mos på topp bør likevel kunne levere et duganes antall mål for å unngå nedrykk. Harald Aabrekk som trener har en lang og variert karriere. Massevis av rutine, men han har ingen spesielle resultater å vise til de senere årene og vil neppe utgjøre den store forskjellen verken positivt eller negativt.
10. Lillestrøm
lillestrømEr i økonomisk uføre, og har mistet mange spillere fra i fjor. Poengplukkeren Vaagan Moen er i Godset nå, Start-dødaren Palmasson er borte. Motstanderne vil dog få problemer med å score mål på Lillestrøm. De har en meget solid keeper i Origi, rutinert backrekke med Ringstad, Riise og Kippe som krumtapp. Det som taler imot LSK er mangel på rutine på midtbanen utover Johan Anderson. Dessuten har laget mange lette og raske spisser, men i 4-2-3-1 trenger man helst en litt røslig type som kan holde på ballen mens han har en midtstopper på hver skulder. LSK kommer likevel til å plukke mange nok poeng hjemme til å unngå det verste av bunnstriden.
11. Start
startMed friske spillere virker Start å ha en god 11’er, og det er mye interessant ungt som banker på døra. Skader helt på tampen av oppkjøringen er ikke ideelt, men få langtidsskader. Dessverre er unge herr Rasmussen på langtidsskadelisten. Start har nok kvalitet til å unngå nedrykk selv om det blir en kamp gjennom hele sesongen. Etter hvert som spillerne blir friskmeldte har Start en meget god mulighet til å komme enda høyere enn jeg spår. Unge talenter vil også få flere sjanser denne sesongen, og vi følger spent med på Ajer, Rasmussen og Hodnemyr. Selvfølgelig kan dette gå rett på dunken, men det kan det for så mange lag i årets Tippeliga. Derfor blir det viktig å løpe mer enn de andre lagene. Det kan Start gjøre, etter den tøffe treningsvinteren. Dette så vi da Bodø/Glimt ble nedsablet og Viking ble stilt til veggs av et halvt Startlag.
12. Tromsø
tromsøTromsø har en stall som holder ok nivå. Ålreit i forsvaret med en del kjente navn som Magnar Ødegaard, Hans Norbye og Simen Wangberg. Det er midt på treet etter tippeligastandard. Christian Landu Landu, Thomas Drage og Gjermund Åsen utgjør de mest spennende navnene på midtbanen. Ondrasek på topp må score målene, og de har servitører som kan legge til rette for det. Laget har en god trend fra treningskampene, men det beste laget de har møtt er Aalesund i første treningskamp – og den kampen endte med tap. Ellers har det blitt seire mot Mjøndalen, Bodø/Glimt, Alta, Sogndal og Stabæk. Grunnen til at Tromsø ikke kommer høyere på min tabell, er at et skadefritt og komplett førstelag fremdeles ser overkommelig ut for flere av lagene jeg allerede har nevnt. Dessuten er ikke alternativene ved skader og suspensjoner all verden heller. Steinar Nilsen kan allikevel få laget til å løpe mye, og å vinne på Alfheim er vanskelig for tilreisende lag.
13. Mjøndalen
mjøndalenMjøndalen klarer seg. Ikke med mye – en blanding av nød- og angstskrik – men de klarer seg. Brunfargen i drakta vil fort få noen store rustrøde flekker i seg, fordi det skal kjempes og gytes blod i form av svette og tårer i Mjøndalen. Vegard Hansen har fjernet alt press fra sitt lag, og de har ingenting å tape. Klubben kan leve godt med et nedrykk om det skulle gå galt, og det minsker presset ytterligere på både spillere og trenerstab uansett resultater. Spillerne mangler dog Tippeligaerfaring. De er også omtrent blottet for profiler, men løper man mer enn motstanderne spiller det mindre rolle. Sanel Kapidzic imponerte hjemme mot Brann i playoff, og har fire mål på fire treningskamper. Han kan fort stå med nærmere 10 mål i november, eller tidligere – de fleste på hjemmebane. Mjøndalens store redningsmann denne sesongen er den skyggen som henger over mange andre klubber – det er tøft og andre lag kommer til å slite mer utover sesongen. Da øker presset i de klubbene. Det presset kommer aldri i Mjøndalen.
14. Stabæk
stabækNadderud får en lengre sesong enn alle andre arenaer i Tippeligaen, for her skal det spilles kvallik. Noen sier at Stabæk, og særlig Bob Bradley, ikke kan rykke ned. La meg bare si at det kan de utmerket godt gjøre. Stallen er svekket – ikke bare av spillersalg – men av noe som kan se ut som dårlig planlegging. Laget har så mange utlendinger i stallen at to av de må se første halvdel av tippeligaen fra tribunen! Forsvaret er, uten skader og suspensjoner, godt nok, men bak de fire første på lista er det fryktelig tynt. Fremover er det mer dårlig nytt. Borte er de to målscorerne fra i fjor – Fredrik Brustad og Franck Boli – og inn er kommet blant andre Ernest Asante og Adama Diomande. De er ikke en oppskrift på kalkun de to – med god tilrettelegging kan de stå for oppunder ti mål hver. Stabæk må hvile på knallhard organisering skal de unngå nedrykk, enten direkte eller via kvallik. Da er det Bradley som kan redde klubben. Men hvor lenge blir han i Stabæk?
15. Bodø Glimt
glimtLokalpressen er ikke nådig med Glimt. Hvorfor skulle de være det? Svake resultater siden seieren mot Aalesund i starten av mars, deriblandt 0-6 på Sparebanken Sør Arena. Toppscorer Ibba Laajab er borte. Stjernene Vieux Sané og «Badou» (Papa Alioune Ndiaye) er i klubben selv om de håpet på å reise i vinter – noe innsatsen bærer preg av. Sané er kanskje Tippeligaens beste midtstopper, sågar spiller, om han er i form. Badou er en spiller som åpner de fleste tippeligalags forsvar hvis han får muligheten. Begge må heve seg i seriespillet om Glimt skal ha noen som helst mulighet til å overleve. På topp er Alexander Sørloth, på lån fra Rosenborg, en spiller trener Jan Halvor Halvorsen har tro på. Nå er det også hentet inn en storscorer fra 2. divisjon i Fitim Azemi. Dette er ikke nok. De som kan redde Bodø/Glimt er vingene – det er mye spennende og godt rører seg offensivt på kantene i Nordland. Det er dessverre så lite som tyder på at Glimt skal klare seg denne sesongen. Jeg tror Bodølaget rykker ned, og de kan fort ende helt sist i Tippeligaen.
16. Sandefjord
sandefjordJeg er ikke alene om å tippe Sandefjord helt sist på tabellen. Det er litt rart når man tenker på hvor god kontroll de hadde i fjor. Vant 1. divisjon greit og tapte knapt en eneste kamp. Hva har Sandefjord gjort feil siden da? De har ikke forsterket noe som helst, omtrent. De har fått inn rutine i Erik Mjelde og Geir Ludvig Fevang. Sistnevnte vil nok ha mest å komme med, da Mjelde verken har preget Brann eller Lillestrøm etter at han forlot nettopp Sandefjord i sin tid. Forsvaret er ok, med en del rutine – Kevin Larsen, Alexander Gabrielsen, Yaw Amankwah og Victor Demba Bindia er alle fulle av erfaring fra 1. divisjon, ispedd litt Tippeligaspill. Midtbanen er proppfull med fotballkunnskap når Fevang og Mjelde kombineres med Roger Risholt. Fremover ser det veldig tynt ut, med Pål Alexander Kirkvold og Kjell Rune Sellin som de mest kjente. Laget må få en veldig god start på årets sesong med hjemmekamp mot Bodø/Glimt og bortekamp mot Start. Her trenger klubben minst fire poeng, helst alle seks. Etter de to kampene venter Sarpsborg, Strømsgodset og Viking. Sandefjord bør ikke ha press på seg i de kampene.