Dersom fotballtinget vedtar Norges fotballforbunds forslag om endring av serieoppsettet fra 2017, må de lokale andredivisjonsklubbene spille seg inn blant topp åtte neste sesong for å unngå nedrykk.
2. divisjon vil nemlig gå fra fire avdelinger med 14 lag, til to avdelinger med 16 lag. Begge avdelingsvinnere rykker rett opp, mens tre lag fra hver avdeling rykker direkte ned. Forslaget skal spisse toppen i norsk fotball, og i tillegg gi breddeklubbene mindre belastning og kortere reiser enn de har hatt til nå.
Fløy hadde rykket direkte ned med nytt system
Med samme tabellsituasjon som i år, ville dermed både Donn og Fløy rykket direkte ned, mens Vindbjart lever helt i grenseland med sin 6. plass før helgens runde.
Daglig leder i Fløy, Dagfinn Grastveit, er spent på hvordan en slik ordning ville slått ut.
– Vi hadde ligget dårlig an og blitt blant de som hadde tapt på dette. Vi ville rykket ned og samtidig fått like mye reising, sier Grastveit. Likevel har klubben planen klar for å holde seg på nivå tre.
– Hvis og når vi holder oss i år, så vet vi omtrent hva som skal til for å hevde oss i toppen. Sportsplanen vår innebærer at vi skal være et topplag i Oddsenligaen, men det har vi ikke greid i år. Vi må bare jobbe knallhardt for å havne innenfor topp åtte neste sesong, sier han.
Kan føre til mer reising i 2. divisjon
Baksiden ved å redusere fra fire til to avdelinger på nivå tre, er at det mest sannsynlig vil bli mer reising. Grastveit frykter at enda mer reising kan føre til at spillere mister lysten på å fortsette.
– Det kan jo bli den store utfordringen med hensyn til attraktiviteten på det nye nivå fire. De som rykker ned neste år vil spille på et lavere nivå og samtidig få mer reiseavstander, og det kan oppleves ganske tungt, sier han.
Ambisjoner viktigere enn reisetid
Vindbjart-trener Steinar Skeie har også fått med seg endringsforslaget. Han ser på det som positivt, men er klar over at konkurransen på nivå tre vil hardne til.
– De som er hos oss har såpass store ambisjoner at det ikke spiller noen rolle om vi reiser her eller der. For vår del tror jeg ikke det blir noe problem. Men jeg kan se for meg at andre kan slite med dette, sier Skeie. Han er komfortabel med at laget må havne innenfor topp 8 neste sesong for å ikke rykke ned.
Mathisen: – Fire Sørlandslag er for mange
TV2s fotballekspert, Jesper Mathisen vurderer endringsforslaget som positivt for sørlandsfotballen. Tar vi med Arendal i kabalen, mener han at fire lag i andredivisjon er for mye.
– Nå har vi hatt fire lokale lag i samme avdeling. En slik endring vil si at Donn og Fløy forsvinner. Vindbjart og Arendal har best sjanse for å bli, mener han, og fortsetter: – Fire lag fra Sørlandet kan være litt mye. Det har vist seg at disse lagene kan ødelegge for hverandre ved å konkurrere, stjele spillere fra hverandre for eksempel. Jeg synes det er bedre med færre, men gode lag, enn fire halvdårlige. Dette tror jeg derfor kan være en sunn ordning, sier Mathisen.
Tror reisetiden kan ødelegge for de som spiller gratis
Han ser for seg at økt reisebelastning kan føre til at noen spillere mister lysten på å bli med videre i andredivisjon.
– Ja, slik vil det bli. I andredivisjon spiller mange gratis, og for spillere litt i 20-åra så kommer faktorene med familie, jobb og utdanning inn i bildet. Mer reising vil bli en utfordring for mange, sier han.
Den endelige avgjørelsen om det nye serieoppsettet blir avgjort på Fotballtinget i Norges fotballforbund i mars neste år.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/228742720″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]