KRS247.no

Henter værvarsel...

Vil ha beslutningstakere i salen

For andre gang setter Kilden autisme på agendaen og denne gangen er det romanen til Olaug Nilssen, «Tung tids tale», som har premiere i Kristiansand før 49 andre spillesteder venter. Teatersjefen håper folk vil få et bedre innblikk i hvordan både barn og pårørende har det i møte med samfunnet og systemet når det kommer til autisme og annerledeshet.

– Jeg tror det kommer til å treffe folk midt i hjertet, midt i sjelen og midt i hodet. Jeg tror det blir en real oppvåkning. Jeg håper at vi får beslutningstakere i rommet, jeg håper at de som tar avgjørelser om hvordan folk skal leve livene sine, vil sitte der og ta innover seg at privatlivet er politikk og politikk er privatlivet. Hele samfunnet er nødt til å ta innover seg den situasjonen som foreldrene og barna står i og ta det på alvor nå, sier teatersjef ved Kilden Teater og Konserthus, Birgit Amalie Nilssen til KRS247.

Hun får støtte av leder i Autismeforeningen, Annette Drangsholt, som etterlyser handling ikke bare forståelse.

– Det finnes forskning som viser at det er ikke barna våre som sliter oss ut, men det er faktisk kampen mot systemet eller å få den hjelpen som vi trenger. Og de fleste foreldre ber jo ikke om hjelp til det alminnelige, de ber om hjelp til det som er ekstra. Og vi trenger at disse familiene får rett hjelp til rett tid, og de trenger hjelp når de spør om det. De trenger ikke nødvendigvis forståelsen, fordi den er der, men de trenger at det blir gjort handling. Så dette er jo fantastisk at kunst og teater så tydelig viser at omsorgen vi viser, det trengs politisk vilje til å gjøre noen endringer. Det trengs politisk vilje til å handle, ikke bare forstå, sier Drangsholt.

«Tung tids tale» har premiere onsdag kveld på Kilden, og skal besøke totalt 50 spillesteder over hele Norge. For regissør Marit Moum Aune, gikk samarbeidet med Olaug Nilssen denne gangen inn på henne.

– Jeg har jobbet som regissør i 33 år og jeg tror dette er en av de sterkeste opplevelsene jeg har hatt som instruktør. Og som en av skuespillerne, Marianne Krogh sa, «Dette er større enn oss selv, vi bryr oss ikke om at selv om vi har fått fantastiske kritikker, så kjenner vi at det betyr så lite. Fordi det som betyr veldig mye for oss nå, er at vi har møtt et publikum. Foreldre som sitter ganske for seg selv rundt omkring i norske kommuner og strever med et liv og en kjærlighet de skal forvalte på et eller annet vis. Og dette handler om disse menneskene som opplever at ting ikke går på skinner og hvordan reagerer samfunnet på det. Og det handler om hvordan man går fra maktesløshet til å bli en aktivist.»

«Tung tids tale» har urpremiere på Kilden 29. august og spilles til 3. september før turen går videre til Mandal, Flekkefjord 4. og 5. september, med en retur til Agder med Arendal, Grimstad og Risør i slutten av oktober.

Hør mer her.