KRS247.no

Henter værvarsel...

Kristiansandere på scenen til Det Norske Teatret

Denne helga reiser 11 unge skuespillere til Oslo for å representere Agder under Den Unge Scene-festivalen.

Kristiansand Barne-og Ungdomsteater (KBUT) ble valgt ut blant seks teatergrupper med sin versjon av teaterstykket «Skyggene ser oss». Martin Næss Hald har en av hovedrollene og synes det er gøy å konkurrere innen teater:

– Jeg nyter det! Det er alltid gøy med konkurranse, sier skuespilleren og legger til: – Det er veldig lærerikt og, det å se på de andre.

Lise Lilletun Christensen er også opptatt av opplegget rundt selve konkurransen:

– Det føltes ikke som en konkurranse, det var workshops og vi spiste sammen. Det var ikke konkurransen som var hovedfokus, du ble kjent med de andre teatrene.

Bedre ungdomsteater

Formålet med Den Unge Scene (DUS) er å heve nivået på norsk ungdomsteater. Landet blir delt opp i 12 regioner som plukker ut hver sin teatergruppe som får opptre under DUS-festivalen på Det Norske Teatret i Oslo

– Det er veldig gøy. Jeg merker jeg blir gira, jeg gleder meg til å se de andre stykkene, de andre som er kommet videre, sier Lise Lilletun Christensen.

I fjor var hun i Oslo som publikummer:

– Det er gøy å se, spesielt de som har samme stykke som oss, å se hvordan de har løst det på andre måter.

Nyskrevne tekster 

Skyggene ser deg handler om Rakel () til venstre, som forsvinner under språkreise i Italia.

«Skyggene ser deg» handler om Rakel (Nora Moseid) til høyre, som forsvinner under språkreise i Italia. Foto: AK Danielsen

Fem profesjonelle dramatikere har skrevet nye skuespill for anledningen. KBUT valgte Hans Petter Blads «Skyggene ser oss». Det handler om alt som skjer i kjølvannet av at ei jente forsvinner under en språkreise i Italia.

– Du merker jo at det er skrevet for ungdom når man leser manus. Det er en voksen som prøver å skrive litt ungdommelig, men det er bra skrevet, forsikrer Martin Næss Hald.

For at stykket skal appellere mer til ungdom, har regissør Ina Maria Brekke satt sammen mange klipp med lyder, for eksempel av fuglesang, biler og et italiensk marked, Peter Bjørn Nielsen har tegnet bilder som vises bak på scenen og Kristian Tybakken har komponert musikk. Karakterene har dessuten egne profiler på sosiale medier.

– Det blir veldig levende selv om det ikke skjer så mye hele tida, sier Lise Lilletun Christensen.

Skuespillerdrømmer 

Kanskje får vi se enda mer til Lise Lilletun Christensen og Martin Næss Hald på teaterscenen fremover? Foto: AK Danielsen

Kanskje får vi se enda mer til Lise Lilletun Christensen og Martin Næss Hald på teaterscenen fremover? Foto: AK Danielsen

Hun kom til prøvene på Rosegården i russedressen sin, rett fra en heldagsprøve i drama. Selv om utdanningsløpet videre ikke er lagt, vet Lise hva hun vil:

– Jeg har lyst til å gjøre noe innen teater, om det er skuespill eller regi, for jeg synes den verdenen er veldig gøy å være i!

Begge de unge skuespillerne skal begynne på Romerike Folkehøgskole til høsten. Martin har ikke avgjort om det er skuespiller han vil bli, men han tror erfaringene fra DUS-festivalen, vil være nyttige:

– Det er en god arena for å vise seg fram. Det er på Det norske teatret med en del profilerte folk som sitter og ser på. Hvis man gjør det bra nok, kan det jo kanskje skje noe.

Hør intervju her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/204318908″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]