KRS247.no

Henter værvarsel...

Konsertanmeldelse: Treffsikker trubadur

Tønes har tatt steget fra kultfenomen til dreven liveartist. I Kilden fikk vi en god blanding av vittigheter og dybde.

På en scene fylt med ulike strengeinstrumenter, trombone, trommer og klaviatur starter Tønes forsiktig med å synge om sofa og hund. Vi er rett inne i det hverdagslige tekstuniverset som preger store deler av lyrikken hans. Så blir hele bandet med på festen, og vi aner en Tønes som i større grad går inn i et folkrockformat. Han er fortsatt den litt merkelige visesangeren som mest av alt har fokus på tekstene. Men jeg synes han tjente på å få sine dyktige musikere til å skape en bandfølelse rundt de snodige observasjonene.

Mørkt høydepunkt
Tønes selv var i gjenkjennelig godt humør, og delte villig av sin tørre humor. «Antikkmessa På Figgjo» fikk opp stemningen. Det var tydelig at mange tekstkyndige fans hadde tatt turen til Kilden. Historien om «Då Runar Fekk Skabb», skilte seg ut musikalsk ved å være dystrere enn mesteparten av det vi ellers fikk høre. Her kom også bandet frem på en god måte. En solid fremføring gjorde dette til en av konsertens beste stunder.

Ellers varierte det fra raske viser som nesten går Øystein Sunde i næringen, til countryklingende «Yatzy». For den som ikke kan tekstene på rams, ble nok de lystige innslagene litt like hverandre. Men totalt sett var variasjonen god og litt overraskende. Tønes har en større bredde enn det vi hører daglig på radioen.

Mangfoldig mann
Bandet holdt et bra nivå, og bidro med stilsikker fremføring av ulike sjangere. Erlend Aasland imponerte med traktering av en rekke instrumenter, samt koring og sang. Både han og de andre musikerne kunne gjerne fått enda mer spillerom. Men det er nå en gang Tønes og hans tekster de fleste kom for å høre. «Jento Mi», «Majones», Indianara», «Fluene» og «Sånn Koga Eg» skapte alle stor stemning i salen som var nesten fullsatt.

Selv om det musikalsk ikke alltid er intenst spennende, er det vanskelig å la være å humre til de treffende tekstene på uslipt dialekt. «Follt Av Blomma» var med sin mer alvorlige tekst og litt tyngre uttrykk, nok en fulltreffer. Det skal bli interessant å se hvordan Tønes videreutvikler denne siden av seg selv. Hiten «Dråba i Sjøen» er en flott sang som kom sent, men ønsket. «Sån Av Salve» avsluttet en fornøyelig og underholdende kveld. Både for band og publikum, tror jeg vi kan konkludere med.