KRS247.no

Henter værvarsel...

Åpner endelig opp teateret igjen

Helt siden 2011 har det vært stengte dører ved gamle Agder Teater for publikum. Nå i oktober og november åpnes det endelig opp igjen for en kort stund.

Det er fire organisasjoner som har gått sammen om å sørge for at foajeene i første og andre etasje, selve hovedscenen og den såkalte verkstedhallen blir satt i stand til en sikkerhetsmessig stand til å slippe inn folk.

Må sikre og merke nødutganger og vaske vinduer
– Det er endel elektriske ting som må sikres, også må vi merke og sikre nødutgangene. I tillegg så hadde det ikke skadet med en grundig vask av vinduene, ler Kjetil Nordhus fra Sørf til KRS247. Han synes det er mektig å stå på selve hovedscenen og ta inn alle inntrykk som sitter igjen i veggene.

– Jeg synes det er ekstremt inspirerende og ekstremt gøy at vi kan være med å åpne huset for virksomhet igjen. For det er utrolig mange muligheter her og det ligger midt i byen og midt i kulturaksen. Og du kan gjøre ekstremt mange fanastiske ting her inne, sier Nordhus som blant annet tenker å børste støvet av Sørlandets platemesse.

– Vi tenker å blåse liv i platemessen igjen. Den la jo ned omtrent samtidig som teateret stengte. Nå under Sørveiv blir den vekket til live igjen inne på selve teateret, sier han.

Enkelt å si ja
For Sørf var det et veldig enkelt valg å bli med på prosjektet rundt denne midlertidige åpningen.

– Sørveiv har jo de siste fem årene bare vokst og vokst og vi bruker hele byen til å sette opp konserter og det å se til nabohuset til det som egentlig er vårt hovedkvarter, var helt naturlig for oss, sier Anna Willrodt, som er prosjektmedarbeider hos Sørf til KRS247.

– Det var lett for oss å si ja til å bli med, men det har vært en lang prosess å gå igjennom  for å få åpne dette. Men det har vært verdt jobben og vi er veldig spent på hvordan området her fungerer, sier Willrodt.

Fornøyd prosjektleder
Før Sørf åpner teateret sine dører i forbindelse med Sørveiv, er det to andre festivaler som skal bruke lokalene, nemlig SAND-festivalen i regi av Assitej Norge og Platform Nord i regi av Trafo.

– Det er så fint her. Vi merket det alle sammen da vi stod utenfor at det er så mange minner her, men det kan helt fint brukes igjen. Dette blir stas, sier prosjektleder hos Trafo Inger Margrethe Stoveland til KRS247.

De kommer til å sikre hovedscenen ved å sette på plass et brannteppe foran hovedscenen, slik at publikumssalen blir avgrenset og det blir en såkalt «blackbox». I tillegg tenker de å ordne det sånn at utgangen blir gjennom verkstedhallen.

– Det blir lyst og trivelig å ha en egen utgang til bakgården til teateret og så kommer du rett ut med Caledonien, sier Stoveland.

Skulle gjerne brukt mer av teateret
Hun er veldig fornøyd med de områdene de får ta i bruk, men de hadde et ønske om å få enda mer.

– Da vi gikk i dialogen, så skulle vi veldig gjerne ha fått brukt hele bygget, men det har stått her i fire år uten bruk. Sikkerhetshensyn må komme først og det koster jo også endel å få satt i stand alt. Drift av et slikt bygg krever mye penger, sier hun.

– Vi har ikke masse penger, vi har fått rundt 750 000 kr i støtte fra Nordisk kulturfond og Kulturrådet og kunne spytte inn noe penger for å utløse noen av lokalene. Så vi gikk til Kristiansand Eiendom og spurte hvilken brøkdel av bygget vi kunne bruke det forsvarlig økonomisk og sikkerhetsmessig, sier prosjektlederen.

Det er ikke klart hva som vil skje med og på teateret etter at Sørveiv er ferdig i november, men det som er klart, er at det er åpent for flere arrangementer i de tre ukene mellom SAND-festivalen, Platform Nord og Sørveiv.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/222004493″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_artwork=false&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

 

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/222004982″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_artwork=false&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

 

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/222004900″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_artwork=false&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]