KRS247.no

Henter værvarsel...

Samtidsfoto uten byens berømte fotograf

I år fyller Sørlandets kunstmuseum 20 år. Muséet starter så smått med jubileumsmarkeringen i kveld. Da åpner utstillinga «Norsk samtidsfotografi»

Kurator Karl Olav Segrov Mortensen har hentet frem rundt 30 verk fra muséets egen samling. De høye og hvite veggene er dekket av fargerike portretter og landskapsbilder i små og store størrelser. 17 kunstnere er representert, men bare et mindretall kommer fra Sørlandet.

Sørlandets kunstmuseum har nylig kjøpt inn fotografier av Christina Leithe Hansen fra Kristiansand. Foto: AK Danielsen

Sørlandets kunstmuseum har nylig kjøpt inn fotografier av Christina Leithe Hansen fra Kristiansand. Foto: AK Danielsen

– Det begynner å skje noe rundt noen nå, men det er fortsatt ikke så mange sørlandskunstnere som er representert i vår fotosamling, sier Segrov Mortensen.

Christina Leithe Hansen og Marthe Elise Stramrud er to av kristiansanderne som har fått sine verk på veggen. Det har ikke Kristiansands mest kjente fotokunstner, Per Fronth:

– Vi har ikke noe særlig av ham i samlingen, faktisk bare ett eldre fotografi, men det vil jeg ikke ha med, dessverre, sier Segrov Mortensen med et lite smil.

De fleste av oss er fortrolige med å knipse bilder. Mange sender daglig ut selfies over nettet, men Segrov Mortensen peker på at fotokunsntere har en mer reflektert holdning til sin knipsing:

– Når kunstnere jobber med foto så vil de stille noen spørsmål: hva er foto, hvordan brukes foto i ulike sammmenhenger. Kunstnerne vil få publikum til å stille noen av de samme spørsmålene. Så er det alt fra å manipulere med fotografier til å lage helt rene dokumentarfotografier. Og noen lager bilder som egentlig er dokumentariske, men hvor vi blir stående og se. Vi bli i tvil om hva vi ser på: «kan det der være mulig?»

Fotokunstnerne bruker humor også, så de som vil stusse og flire litt, kan for eksempel studere bildet plassert på gulvet i sal 1 hos Sørlandets kunstmuseum.

Utstillingen varer fra 12.2 til 12.4

Hør intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/190755551″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]