KRS247.no

Henter værvarsel...

Musikkbransjen mangler balanse

Sørveiv har et problem. Et problem som de deler med de fleste aktørene innen musikkbransjen både her sørpå og ellers i landet. Det mener iallfall Balansekunstprosjektet som vil skjevheten til livs.

– Dette er en dag der vi skal snakke litt om hvordan vi kan få en bedre kjønnsbalanse, et bedre mangfold i kulturlivet. Og her kommer hovedsakelig lokale aktører for å snakke om deres erfaringer og tiltak som de har iverksatt, men så kommer det også folk fra hele landet som er en del av dette balansekunstnettverket, som er en forening av 50 store musikkorganisasjoner som har sett seg lei på den skjeve kjønnsbalansen som eksisterer, og som vil gjøre noe konkret for å forbedre den, forteller prosjektkoordinator Siri Haugan Holden til KRS247.

Siri Haugan Holden (Foto: Alf Otto Fagermo)

Siden nettverket ble opprettet i 2009 har det bare blitt avholdt konferanser og arrangementer i deres regi i Oslo. Dagens konferanse i Kristiansand er den første utenfor hovedstaden og arrangeres i samarbeid med Sørveiv.

– Vi tenkte det var på tide å lære litt hva som foregår andre steder i landet, og på programmet så har vi mange dyktige, lokale aktører som Storbyprosjektet og folk fra UiA, så det var på tide å lære litt hva som skjer utenfor «hovedstadsgryta», sier Holden.

– Hva slags problem finnes i musikk- og kulturbransjen?
– Det er jo fremdeles sånn at selv om man heldigvis ser en positiv utvikling på mange områder, så finnes det fremdeles en veldig strukturelt fundert ubalanse og et til enkelte ganger ikke-eksisterende mangfold på scenen. Og i denne sammenhengen snakker vi hovedsakelig om kjønn, at det ofte er kvinner som er mindre representert på scenen enn bak scenen. Men det henger selvfølgelig også sammen med andre sosiale kategorier som klasse, etnisitet og religion. Og da ser vi jo at for å kunne endre på dette, der kvinner har vanskeligere for å overkomme barrier i musikklivet for eksempel i teknikken, så er man nødt for å ta noen grep. Og det må bransjen faktisk gjøre selv. Det er det vi prøver å frem i dag, noen verktøy som kan brukes til dette, sier hun.

Tar man Sørveiv som et eksempel, så er det flere band som enten har bare menn eller en overvekt av menn som bandmedlemmer av de som står på årets program. Og ved slutten av dagen til Balansekunstkonferansen håper Holden på at verktøykassen kan være en inspirasjon til å finne måter en kan promotere flere kvinner inn i bransjen.

Hør hele intervjuet her.