KRS247.no

Henter værvarsel...

Evig ung 30-års jubilant

På lørdag var scenen til Kildens teater- og operasal full av unge talenter.  

Under årets fylkesfinale i Ungdommens kulturmønstring (UKM) deltok rundt 300 barn og unge mellom 10 og 20 år. De unge vestegdene bød på kunstneriske innslag helt fra klokka 14 og ut kvelden.

Produsent Harald Stensland tester UKM-scenen på Kilden. Foto: AK Danielsen

Produsent Harald Stensland tester UKM-scenen på Kilden. Foto: AK Danielsen

– Det er utrolig mange flinke folk! Sa Harald Stensland rett før det hele startet.

Han var produsent for de to forestillingene som måtte til for å få vist fram alle de rundt 60 innslagene. Blant dem, var det mange coverlåter av kjente popsanger pluss noen få klassiske musikkbidrag og egenkomponert musikk. Det ble vist filmer med animasjon og sketsjer og det var dansing anno 2015: freestyle, hip-hop og breaking.

Tør mer
I år arrangeres UKM for 30 gang. I jubileumsåret merker produsent Stensland at tv-programmer som «Idol» og «The Voice» har påvirket ungdommene:

Ingvild Gilje og Nora Strømme skal til landsmønstringen med "O mio babbino caro". Foto: AK Danielsen

Ingvild Gilje og Nora Strømme skal til landsmønstringen med «O mio babbino caro». Foto: AK Danielsen


– Det er mange flere som tør å vise seg på scenen. Det som jeg synes er negativt, er at tv-programmene fokuserer veldig på vokalister, så band forsvinner. Jeg vet ikke om det er fordi musikkstilen forandrer seg, at ikke de gidder spille i band eller at ikke de blir stimulert til det, for hvis du skal komme på tv bør, du helst spille alene. Det er færre band totalt på fylkesmønstringa nå, enn det tidligere var fra Kvinesdal, så det sier litt om utviklinga.

UKM-veteran
En av dem som stod på scenen lørdag kveld, var Leejie Espebu. Kristiansanderen sang Jessie J sin «Who you are» og var ikke helt fornøyd etterpå:

Leejie Espebu deltok på UKM for sjette gang. foto5.no

Leejie Espebu deltok på UKM for sjette gang. Foto5.no

– Med meg gikk det litt surt da, men med alle de andre deltakerne gikk det kjempebra! UKM i år var veldig gøy å se på og det var en herlig opplevelse å være med! Sier Leejie Espesbu.

19-åringen er for veteran å regne i UKM-sammenheng. Han har deltatt til sammen seks ganger og vil fortsette å bidra til arrangementet på annet vis, nå som han nærmer seg aldersgrensa for å kunne delta.

– Det er noe jeg trives veldig godt med og jeg kommer til å være med så lenge jeg kan. Når vi UKM-deltagere møter hverandre, er det ofte det blir god stemning. Det er ofte vi finner noen med samme interesser og at man i ettertid kan være gode venner.

For alle
For sørlendinger som Maria Arrendondo, Helene Bøksle og Thom Hell, så har UKM vært et skritt på veien til å bli artist. Men det er ikke bare de med stjernedrømmer som kan være med på UKM, forsikrer Leejie:

6teen fra Søgne spilte en såkalt "mash up" en blanding av mange ulike sanger. Foto: AK Danielsen

6teen fra Søgne spilte en såkalt «mash up» en blanding av mange ulike sanger. Foto: AK Danielsen

– Min oppfordring til andre ungdommer er at det her er noe de absolutt burde være med på! Om du har noe å vise fram, er det bare å være med! Å bli kjent med deltakerne, kan gi oss inspirasjon til noe man kan gjøre seinere. For de som bare vil ha det som en hobby, vil det å delta på UKM gi en kjempegod opplevelse!

Landsmønstring
For ungdommer med interesse for musikk, dans, drama, film og kunst, er UKM blitt en viktig arena, ikke minst når de får være med helt fram til landsfinalen. Den arrangeres i Trondheim, i år fra 19. – til 23. juni. Siden UKM ikke er ment som en konkurranse, velger en jury ut 30 av de unge som kan gi et godt og representativt utvalg av årets fylkesmønstring med sine innslag.

 

De som gikk videre til landsfinalen i Ungdommens kulturmønstring:
Fra Kristiansand: metalbandet Voodoo Theory, gjengen bak «Cooking With»-filmene med Mathias Nordfjord  og Markus Stokkenes i spissen pluss Benjamin Solli med et maleri.

Fra Vennesla: vokalist Jenny Rølland

Fra Søgne: Ingvil Gilje (piano) og Nora Strømme (sang, opera) og Astrid Holme Qvist med en tegning.

 

Hør intervju med Leejie Espebu:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/202771964″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]