KRS247.no

Henter værvarsel...

– Hvorfor er vi så redd for smerte?

Maritime motiver står sentralt når fotograf og forfatter Amund Hestsveen inviterer til vernissage med champagne og stas når 26 bilder skal avdukes og fremvises for den som ønsker å se. Mørket har også sin plass i utstillingen.

Når man har Nodeviga og Odderøya som laboratorie, så blir det fort slik maritime motiver, innrømmer Hestsveen. Selv om båtlivet forbindes med kos og glede her i landsdelen, så søker Hestsveen mot uro.

– Jeg er opptatt av hvorfor vi mennesker er så flinke til å unngå smerte for nesten enhver pris! Jeg merker det også på meg selv, jeg kan jo vitse og le av ting. Dog søker jeg uro også. Jeg mener det hjelper oss mennesker å gå videre.

Fotografen, som også skriver den dystopiske Beta-serien med Torborg Igland, vandrer ofte inn i sin egen uro.

– Det er noe jeg faktisk er ganske glad i gjøre, selv om det er skummelt. Forfatterskapet og fotografiene blir preget av det, og dermed ingen klart adskilte deler av livet mitt. De to tingene går ofte sammen, rent inspirasjonsmessig og kunstnerisk.

– Men er det den kunstneriske hangen mot det mørke som du opplever?

– Jeg tror ikke det nødvendigvis kunstnere må trekkes mot det mørke, men for min egen del ser jeg jo at jeg som person farger både bildene og litteraturen jeg lager. Det er ofte skummelt og ekkelt å ta innover seg egen smerte, men denslags driver oss fremover som mennesker.

I nattens mulm og mørke

Hestsveen tar ofte med seg kameraet ut i solnedgangen eller natten for å ta bilder. Det finnes ikke gale tidspunkt for knipsing. Han føler at han nå lever livet sitt slik han ønsker.

– Jeg har alltid holdt på med visuelle inn- og uttrykk så lenge jeg kan huske! Når da skriving har fått plass i både kalender og hjerte, så lever jeg ett liv. Endelig! Det er kanskje der jeg ligger rent mentalt, også? Memento mori – husk at du skal dø, som man sier på latin. Hva er galt med akkurat nå?

Hestsveen har vernissage i kveld klokken 18.00. Bildene er i både farger og svarthvitt, og er å finne på Bakgården i Kristiansand sentrum.