KRS247.no

Henter værvarsel...

Hav av søppel

Hele gulvet til et svært utstillingsrom i Kristiansand Kunsthall er dekket av isoporbiter, plastikkbøtter, garn, flasker og med noen rustne sykler og båtskrog innimellom.

– Det er mest trist egentlig, sier Ylve Thon.

Jorann Abusland (t.v.) og Ylve Thon må skritte seg gjennom havafallet. Foto: AK Danielsen

Jorann Abusland (t.v.) og Ylve Thon må skritte seg gjennom havafallet. Foto: AK Danielsen

Kunstneren har vært med og ryddet strender i forbindelse med den landsdekkende aksjonen: «Strandryddedagen». En del av det som ble funnet i Kristiansands havner og skjærgård, ble levert til henne og de fem andre medlemmene av gruppa Kunstitusjon, som vil bruke det i sitt første samarbeidsprosjekt: utstillingen «Arrivals».

– Vi har ikke tenkt at vi skal lage søppelkunst. Det er ikke det at vi liker søppel så godt, at vi synes søppel er fint. Vi vil sette fokus på at vi må tenke oss om en gang til, før vi kaster ting over ripa når vi sitter i båten, sier Ylve Thon.

Mens vifta kjører for fullt for å lufte ut sjøvannet av skrotet, forklarer Jorann Abusland hva hun håper besøkende får ut av å se søppel på utstilling:

Ylve Thon  har funnet flaskepost sendt fra Søm. Foto: AK Danielsen

Ylve Thon har funnet flaskepost sendt fra Søm. Foto: AK Danielsen

– Det er vel en a-ha opplevelse over mangfoldet av det som kastes og kommer på avveie. Kanskje litt ettertanke over nettopp det.

– Vi jobber et sted mellom kunst og aktivisme, legger Ylve Thon til, – vi håper å gi folk en idé om at man kan endre sitt eget forbruk, at man i dagliglivet tenker over hvor mye plast vi faktisk bruker, og hva man gjør med det etterpå.

Selv om kunstnerne bruker navnet «sjokkrommet» om utstillingsrommet med alt søppelet, har det allerede begynt å dukke opp pent ordnede samlinger med fotballer, blå plastdeler og flasker. Dessuten trenger ikke besøkende være redde for å bli møtt av ei søppeldynge når utstillingen åpner lørdag 23. mai: Kunsthallen har enda et utstillingsrom, og inn her tar de seks kunstnerne med seg det de vil bruke.

Jorann Abusland måler og registrerer sprengkabler og er dermed med på å dokumentere utslippet. Foto: AK Danielsen

Jorann Abusland måler og registrerer sprengkabler og er dermed med på å dokumentere utslippet. Foto: AK Danielsen

– Dette er en prosessutstilling. Det er åpning på lørdag, men hele uka vil det skje ting. Vi vil være her og jobbe, sier Jorann Abusland.

Hun er travelt opptatt med å måle opp gule sprengkabler, som har forsøplet store deler av Kristiansands skjærgård. Etter at kabelbitene er målt og registrert, legger hun dem i mønster på gulvet.

Når utstillingen avsluttes med en finissage 29. mai, tror Ylve Thon at det lite derfra som ender opp som klassiske kunstverk man kan pynte i stua med:

– Det blir til søppel igjen, men blir resikulert i stedet for å bli kastet på havet!

Følg utstillingen på instagram: Arrivals

Hør intervjuet fra Kristiansand Kunsthall her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/206665514″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]