KRS247.no

Henter værvarsel...

Kristiansands-brødre til Toronto Film Festival

Brødrene Jonas og Marius Matzow Gulbrandsens film «Skyggenes Dal» er valgt ut til Discovery-programmet på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto. Dermed er filmen den fjerde norske filmen som er bekreftet til festivalen som kanskje er verdens største.

– Jeg satt på en kafé for tre år siden utenpenger og uten budsjett. Vi sa «faen ta» og startet filmingen med 35 mm. Det har vært en av de hardeste kampene i livet mitt, sier regissør Jonas Matzow Gulbrandsen i et Facebook-innlegg.

Det er nettstedet rushprint.no som melder om brødrenes filmsuksess.

– Jeg vil beskrive filmen som marerittversjonen av ”Peter og ulven”. Jeg har alltid vært fascinert av gotikken, forteller regissøren til nettstedet.

Filmen skal vises under Discovery-delen av filmfestivalen, der festivalen viser verker fra nye regissører som de mener er verdt å følge. Izer Alius Amandaprisvinnende film Fluefangeren har også blitt vist der. Festivalen er en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film. Kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar.

Regissøren har vunnet Amanda for beste kortfilm med sin første kortfilm Darek fra 2009 og blitt nominert til flere. Videre har han vunnet en rekke prestisjetunge utmerkelser for sine tidligere filmer, særlig Everything Will Be OK. Allerede i Darek begynte han å utforske barneperspektivet.

– I Skyggenes dal ville jeg ta det helt ut – og ta sjansen på å lage en hel spillefilm der vi ser alt gjennom en seks gammel gutts øyne. Barnets tanker og refleksjoner er vakre og fascinerende. Aslak er en liten gutt som begynner å bli bevisst på seg selv og verden rundt seg. Grensene mellom virkelighet, drøm og fantasi går over i hverandre i den alderen. Allikevel har jeg aldri villet legge handlingen til et magisk-realistisk univers. Tvetydigheten må alltid være der, og spørsmålene om hva som er virkelighet eller ikke må alltid være åpne, forteller han til Rushprint.

Fra før er Joachim Triers Thelma, Iram Haqs Hva vil folk si og Torill Koves Tråder bekreftet til festivalen.