KRS247.no

Henter værvarsel...

Julebesøket redder kinoåret

Kristiansand kino har stor tro på årets kinojul. Selv med få norske filmer og fravær av nye filmer med juletema på plakaten, håper kinodirektøren likevel å redde kinoåret med gode besøkstall i desember.

– I mange år har det vært årets siste måneder som har reddet kinoåret totalt sett og slik tror jeg også det blir i år, sier kinodirektør i Kristiansand, Kim Skarning Andersen før han legger til at november og desember tradisjonelt sett er de beste kinomånedene, og da spesielt desember.

– Hvorfor stiger kinobesøket i årets to siste måneder?

– Det noe med den magiske stemningen du får på kinoen i julehøytiden. Folk strimler til kinomørket med store forventninger.

Han peker på at det meste er stengt i jula, mens kinoen holder åpent hele jula igjennom.

– Det er en tid hvor folk samles. Man treffer venner og familie. Ofte har man lyst til å gjøre noe sammen, når julematen er spist og man er ferdig med å åpne julegaver, sier Skarning Andersen.

Storfilmer på vei
– Vi har en del store filmer som kommer, i tillegg til disse typiske julefilmene. Det blir litt ønskerepriser på julefilmene som mange vil se igjen, sier kinodirektøren.

Han lover en variert meny i kinomørket, hele jula igjennom.

– Tradisjonelt er det 1. juledag som er den store filmdagen, og det er mange filmer som har premiere denne dager. Det gjelder både de store og de små filmene. Og ikke minst gjeldet det for mange av barnefilmene, sier han.

Årets storfilm for de små, mener han er Madagaskarpingvinene.

Pingvinene vi kjenner fra Madagaskar-filmene, har fått sin egen film, Det jeg har sett av filmen er fantastisk. Den er morsom, både fot barn og voksne, sier han.

Av andre filmer han vil trekke frem for de minste, er Tingeling og Legenden om Drømmebeistet.

Selvfølgelig blir det også filmpremiere for de voksne. For eksempel Femhærerslaget, som er den tredje og avsluttende filmen i Hobbiten-trilogien

– Den har jeg store forventninger til. Mange steder har folk, også her i Kristiansand, overnattet for å få med seg filmen. Det er knyttet store forvenninger, ikke minst siden det er den avsluttene filmen i triologien.

Bibelinspirasjon
En annen premiere for den litt eldre garde, er eventyrfilmen Exodus: Gods and Kings. Fortellingen om en mann som hadde mot nok til å gå mot et helt rike.

– Dette er en historisk epos med utgangspunkt i den bibelske Moses. Filmen ser meget storslått ut, sier Skarning Andersen

Vurdert opp mot tidligere år, så er det ikke mye som skiller seg. Det er ikke så mange helt typiske julefilmene i år, men det er noen. Dette varierer litt fra år til år, sier han.

Men det er noe helt annet som bekymrer kinosjefen:

– Dessverre er det dårlig med norske filmer. Det skulle vi gjerne hatt litt flere av.

Det kommer noen store utenlandske filmer i desember. De er vi virkelig spente på hvor godt de blir tatt i mot.
Og i år går kinoprogrammet uten de helt store filmene med jul og snø som tema.

– Vi prøver å sette opp litt eldre julefilmer. Blant annet kommer Reisen til Julestjernen i 2012-utgaven. Denne har vi opplevd at det er stor etterspørsel etter fra kinogjengerne. Det virker som om det har blitt en tradisjon for mange å få med seg denne filmen, sier han.

Norsk Oscar?
Selv om det er vanskelig for kinodirektøren å ha sin favorittpremiere, trekker han fram en hollywood-produksjonen som nordmannen har regien på.

– The Imitation Game det er filmen som jeg gleder meg mest til å se. Mannen bak filmen er Morten Tyldum, regissøren fra Hodejegerne. Dette er nordmannens premiere i en Hollywood-produksjon.

På skuespillerlisten finner vi blant annet Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance.

Filmen har allerede blitt spådd til å bli en Oscarfavoritt

– Jeg tror publikummerne kommer til å like filmen, og jeg regner med at det blir mange kinogjengere som kommer til å få med seg denne filmen, avlutter Skarning Andersen, kinodirektør i Kristiansand.