KRS247.no

Henter værvarsel...

Gode skussmål for «Pyromanen»

Anmelderne er relativt enige om at filmen som er basert på boken «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll, er en god film. Det er bare fire av anmelderne som triller til terningkast fire.

Fædrelandsvennen triller fem øyne på sin terning og trekker frem at «Pyromanen» oppleves som sannferdig og skremmende. Stavanger Aftenblads anmelder mener filmen ikke slår bokopplevelsen, men står godt på egne bein og gir den også en femmer. Samme terningkast får den hos både NRKs Filmpolitiet, VG, nettstedet Cinema, Fredrikstad Blad og Dagsavisen. Hos Filmmagasinet, Side 2, Aftenposten og Bergens Tidende er de ikke så snille med sine anmeldelser og triller terningkast fire.

Filmen «Pyromanen» er basert på boken «Før jeg brenner ned» som skildrer hendelsene som satte hele bygda Finsland på hodet på forsommeren 1978. Da oppstod en rekke branner og etterslot stedet i frykt og alarmberedskap. Forfatteren selv, Gaute Heivoll, var bare tre måneder da brannene holdt på. Men han fikk oppleve dramatikken på nært hold.

– Denne historien har vært veldig tett knyttet til meg selv og min barnedåp. Jeg ble døpt den 4. juni 1978, og det var samme dagen som det brant fire steder samtidig. Da var man redd at kirken også skulle brenne, så presten satt vakt i kirken natten før min dåp. Så jeg har alltid fått høre historien som om det er min historie. Derfor så er det også skrevet i romanen min min egen oppvekst og det er en historie som jeg alltid har hatt en nærhet til, sier Heivoll til KRS247.

Gaute Heivoll (Foto: Ann Helen Gjerde)

Gaute Heivoll (Foto: Ann Helen Gjerde)

I regissørstolen har Erik Skjoldbjærg sittet. Han er blant annet kjent for «Nokas» (2010), «En folkefiende» (2004), «Prozac Nation» (2003) og den første sesongen av TV-serien «Okkupert». For Heivoll var det lett å gi han oppgaven å føre boka til lerrett.

– Det var en umiddelbar forståelse mellom oss om hva slags film dette skulle være. Jeg traff Skjoldbjærg like etter at boka kom, han hadde lest den og hadde lyst til å lage en film om den. Og etter et møte så var jeg ikke i tvil om at det var rette mannen til å gjøre det. Vi har hatt et godt samarbeid underveis og vi har aldri vært uenige om noe. Og jeg har hatt stor tillit til at han skulle forvalte dette på en ordentlig måte, sier forfatteren.

På tirsdag denne uken var det visning i Songdalen og det var en spesiell opplevelse for innbyggerne der og se filmen, og for noen ble det en gjenfortelling av det de selv opplevde på slutten av 70-tallet.

– Det ble en sterk opplevelse tror jeg og man opplever en nærhet til alt sammen på en annen måte enn de som ikke har opplevd dette, forteller Gaute Heivoll.

Hør mer fra Heivoll her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/260343586″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Se trailer for filmen som hadde Norgespremiere fredag 22. april.