Annonse

Filmanmeldelse: Sin City 2 – A Dame to Kill for


I 2005 skapte Frank Miller og Roberto Rodriguez grotesk filmhistorie da de prensenterte voldsorgien SinCity for kinopublikum verden over. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til denne filmen, og nå, 9 år senere, er den endelig her.

Da jeg så SinCity under Quart-kino på Quartfestivalen i 2005 ble jeg nær sagt bokstavelig talt slått i bakken. Aldri hadde jeg sett en så grotesk og sexy film på kino. Den er voldelig som få, brutal, på kanten av alt som kalles etikk og moral, og likevel så utsøkt herlig presentert i sine nydelig komponerte sort/hvitt-bilder ispedd litt farger her og der for å følge den originale tegneseriens magi. Det er ikke en underdrivelse å si at jeg var dobbelspent, med et hint av frykt, da jeg slo meg ned i kinosetet for å se fortsettelsen på historien.

Som i den første filmen er det flere historier som glir nær sagt sømløst i hverandre når beboerne på Basin City, eller Sin City som den kalles av de som overlever der, sin skyggeside møtes til sine ulike mørke gjerninger. Marv, spilt av Mickey Rourke, er fortsatt fast inventar og livvakt på baren der Nancy Callahan, spilt av Jessica Alba, danser så ikke en bukse henger løst. Nancy drømmer om å ta reper’n på kongen i byen, Senator Roark, spilt av Powers Boothe, men får aldri nok mot til å trykke inn avtrekkeren. Samtidig jakter gambleren Johnny, spilt av Joseph Gordon-Lewitt, på den store gevinsten mot tidligere omtalte Roark i poker. En kamp som er dømt til å mislykkes, men som gambleren nekter å gi opp. Og den gamle ringreven Dwitght, spilt av Josh Brolin, blir nøstet inn i sin gamle flamme Ava, spilt av Eva Green, sitt ondskapsfulle spill om makt og penger. Og alt skjer mens døden lurer rundt neste gatehjørnet. Spørsmålet er bare hvem den venter på, og om du kan lure den tidsnok. For alle blir korrumpert av Sin City.

Stemningen og den særdeles dystre og makabre følelsen fra originalfilmen er bevart i denne mesterlige oppfølgeren. Men fordi dette er film nummer to mangler den litt for å nå opp til kultstatusen den første filmen har. Fordi den gir ikke så mye nytt til universet rundt SinCity, den viderefører bare noen historier, og avslutter noen andre, som vi møtte forrige gang. Like fullt er dette en god film som en oppfølger til et mesterverk. Volden er like brutal, blodet flyter fortsatt som elver i gatene, horene i gamlebyen er, om mulig, enda mer nådeløse enn tidligere, og Marv er fortsatt Marv. Men jeg må innrømme at jeg savner godeste Hartigan, spilt av Bruce Willis. Han er med litt, men langt ifra nok.

Det er vanskelig å anmelde filmer som Sin City A Dame To Kill for, fordi det er enten en type film du elsker eller som gjør at du forlater kinosalen før den er ferdig. Jeg elsker disse filmene. Mest på grunn av den særdeles sexy innpakkingen på det over måte voldelige produktet. Dette er tegneserie på film så godt som du kan få det. Som jeg sa ista er det en tegneserie som kommer til liv på det store lerretet. Ikke som en tegnefilm, men som en dødsens seriøs blodig voldsorgie av en tegnefilm.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarerLegg igjen en kommentar