KRS247.no

Henter værvarsel...

– Tidenes beste protestprogram

Det spares ikke på kruttet når Protestfestivalen i Kristiansand feirer sitt 15 års jubileum i september. I dag ble programmet lansert og det inneholder innslag både for barn og voksne.

– Jeg fått høre at programmet vi har i år er det beste vi har hatt noen sinne, smiler festivalsjef Svein Inge Olsen og understreker at det ikke er hans egne ord og meninger om det, men snarere kommer fra en av de som har jobbet som rådgiver for festivalen flere år på rad.

Starter forsiktig med barneprogram
Protestfestivalen starter med en filmsøndag der hele ni forskjellige filmer skal bli vist. Den første er en del av noe som er helt nytt i festivalens historie.

Bilde fra "Fimpen". Foto: Filmweb

Bilde fra «Fimpen». Foto: Filmweb

– Vi skal faktisk ha program for barn på søndagen mellom 12 og 15. Det er todelt, hvor vi først viser filmen «Fimpen». Det er første gang siden 1974 at denne blir vist. Jeg husker jeg så den da jeg var mindre på Fønix kino og har prøvd lenge å finne den igjen. Men filmen er ikke utgitt på verken video eller DVD, men jeg har endelig fått ordne en spesialbestilling til visningen nå på søndag, sier Olsen.

«Fimpen» er en svensk film som handler om det seks år gamle fotballtalentet Johan, som får spille for Hammarby IF og det svenske landslaget.

Barneprogrammet fortsetter med fotballtemaet i form av Håkon Ohlgren og Roger Ødegård som kommer med fotballkort og avholder noen konkurranser.

– Jeg vil si at barneprogrammet passer veldig bra for alle barn og ikke minst fedre som er glad i fotball, forteller festivalsjefen. Søndagen fortsetter med åtte andre filmer til minne om Lars Andreas Larssen og de er Alle tankers slekt, KYS, to kortfilmer i regi av Ragnhild Nøst Bergem: Sammen og På lånt tid, kortfilmen Bokmannen, Lars Løges film Drone, Mannislam og En kopp Te.


Fri på valgdagen, mens det blir lidelse på tirsdag
Det er fri på mandagen på grunn av valget. Men på tirsdag slår festivalen på stortromma med et av de viktigste temaene under hele festivalen, nemlig lidelse.

– Vi får blant annet besøk av Sofie Haughom fra Sirdal som kan fortelle om et liv der folk pendler til Nederland eller kjøper cannabis ulovlig på gata i Norge, forteller Olsen og i festivalprogrammet står det «Forskning viser effekt av marihuana ved flere sykdommer, blant annt nervesmerter som mange nordmenn er uføretrygdet for, og som kan resultere i selvmord for å komme ut av smertehelvetet.»

Senere på dagen blir det et historisk møte mellom Veronica Orderud, som ble dømt til 21 års fengsel for overlagt drap på svigerforeldrene sine og svigerinnen på Orderud gård og Erling Havnå, som ble dømt til 17 års fengsel for medvirkning til NOKAS-ranet. De blir intervjuet av Johnny Brenna, som tidligere har jobbet som spaner ved Oslo politidistrikt. Han jobber i dag som prosjektleder for et tryggere uteliv i Oslo.

– Dette er et møte Brenna virkelig ser frem til, sier festivalsjefen.

Den store barneverndebatten
Etter en minikonsert med Tom Roger Aadland, er det klart for en debatt om barnevernet med undertittelen «ufortjent dårlig rykte eller mer til skade enn hjelp». Det har blitt skrevet mange artikler i det siste, spesielt i Stavanger Aftenblad om et barnevern som nok en gang har overreagert i en sak de ikke hadde godt nok grunnlag til å ta en vurdering. Til debatten, som ledes av tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth, kommer blant andre barnevernsleder i Kristiansand Monica Brunner, Martin Sansri Andersen som er styreleder i Landsforeningen for Barnevernsbarn, Willy Tore Mørch som er professor i barn og unges psykiske helse og Cecilie Bedsvaag, som selv har opplevd hvordan barnevernet jobber på godt og vondt.

«World Institute of Slowness» og Geldof
På onsdagen er det ulikheter og verdier som blir diskutert.

Bob Geldof

Bob Geldof

– I det som vi har kalt verdikafe kommer grunnleggeren av «The World Insitute of Slowness», Geir Bertelsen på besøk. Han er egentlig ikke så kjent i Norge, men han er sørlending og har vært en pioner for slow living siden 90-tallet, forteller Svein Inge Olsen. Det blir også en debatt om økonomisk og sosial ulikhet, som er en av hoveddebattene under hele festivalen.

Før det rundes av med utdeling av Erik Byes minnespris til Bob Geldof under aksjonskvelden mot internasjonal fattigdom og ulikhet. Her vil også Kjell Magne Bondevik kommer for å holde tale for prisvinneren. Men det blir også debatt rundt dette med at det ikke siden 2. verdenskrig har vært flere flyktninger, noe som er stikk i strid med FNs tusenårsmål. De inneholder jo blant annet å halvere ekstrem fattigdom.

Dyster torsdag
– Det blir en ganske dyster torsdag med døden som tema og vi starter med et tabu som er ganske relevant her på Sørlandet, men som ingen snakker om. Det er en myte om at man ikke skal brennes, og det vil komme et ektepar som har forskjellige syn på det, sier Olsen om temaet «Bør vi brennes eller råtnes». Det henvises da til hva som er best av å bli begravd med kiste eller å bli kremert og få asken i en urne.

Etter en minikonsert med Æ fra Træna, fortsetter torsdagen med en stor samlte under overskriften «Fra oljerikdom til nasjonal fattigdom eller nødvendig utjevning i ulikhetssamfunnet». Der vil både NAV, Stavanger Aftenblad, Arbeiderpartiet, Dagbladet, en filosof og en samfunnsøkonom være til stede, men et selskap ønsket ikke å stille til debatt, nemlig NOV, som er en av bedriftene som har slitt med noe motgang i det siste, noe du også har kunnet lese om her på våre nettsider.

– Så avslutter vi med Anna Lindman, som har skrevet boka «Den där jävla døden. Vi skal alle dö så kan vi lika gärna prata om det», forteller Olsen og det er domkirkeprest i Oslo Elisabeth Thorsen som får snakke med henne om flere elementer fra boka, blant annet også at Anna Lindman har snakket med flere ulike mennesker om har hatt en visshet om en død om er nær og at det kanskje er en prosess som må læres for å skjønne at døden er en del av livet.

Religion, leksefri og 10×10

På fredag er det religion som er hovedtema og det blir flere debatter om tro og tvil. Blant annet blir det et foredrag i frikirken ved Peter Svalheim, som er bokaktuell med «Jesusvekkelsen: En fortelling fra 1970-tallet». Den tar for seg Jesusbevegelsen som spredte seg over hele landet på 70-tallet. Og det stilles spørsmål i om denne bevegelsen er helt borte eller om det finnes spor av den enda. Foredraget er en innledning til en debatt under overskriften «Skal kirke og menigheter blande seg inn i politikken med kamp mot ulikhet og fattigdom?».

Foto: Helge Martin Markussen

Biskop Stein Reinertsen – Foto: Helge Martin Markussen

– Her får vi uten tvil det sterkeste panelet under hele festivalen med sju personer, et stjernekorps av paneldeltakere i frikirken. Vi satser på at det blir smekkfullt, sier festivalsjefen og kan nevne navn som biskop Stein Reinertsen, generalsekretær i Bibelselskapet Ingeborg Mongstad-Kvammen, journalist og forfatter Tomm Kristiansen og redaktøren i TV-kanalen Visjon Norge Jan Hanvold.

I tillegg blir den første arenaen for Protestfestivalen, Frk. Larsen, tatt i bruk igjen i anledning jubileet. Her blir det debatt rundt NATOs utvikling etter Irak-krigen hvor Hanne Nabintu Hærland møter general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Fredagen blir avsluttet med akustisk konsert med Ulf «Uffe» Christiansen med det kristne rockebandet Jerusalem.

På lørdag er det blant annet klart for leksedebatt, hvor det skal diskuteres om leksene bør tas vekk fra fritiden fordi det skaper for store sosiale forskjeller mellom barn.

– Vi håper selvfølgelig på oppmøte fra skoler og elever, sier Olsen som har blant andre 8. klassingen Endre Hægeland fra Mandal på listen over debattanter.

Etter en minikonsert ved Roy Lønhøiden kommer selve avslutningen på hele årets festival kalt 10×10. Det er ti tabuer som tar for seg ting som vi ikke tør si eller mene noe om. Blant tabuene finner vi sex blant samboere før ekteskapet, også at kvinner kan mishandle i et forhold, valgfri barnløshet og at abort er drap. Et annet tabu er likelønn uansett arbeid og kjønn. Tabukvelden avsluttes med den danske filosofen Carsten Graff som mener at utroskap er sunt for ekteskapet.

Protestfestivalen arrangeres i Kristiansand mellom 13. og 19. september og du kan lese hele programmet på festivalens nettsider.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/214968760″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]