KRS247.no

Henter værvarsel...

Quartfestivalen gjenoppstår

Neste sommer er det 25 år siden Quartfestivalen startet som Quadradurmusivalen og det skal markeres med to dagers fest med gamle og nye kjente.

– Festivalen vil på en måte ikke bare feire seg selv, men også feire 375 årsjubileet til Kristiansand. Den startet jo som en del av et 350 årjubileum for byen. Og nå er det kanskje på tide å avrunde Quarten på en skikkelig måte, sier Toffen Gunnufsen (54) til KRS247.

Quartfestivalen ble i sin tid startet av Kristiansand kommune. I forbindelse med 350 års jubileet for byen i 1991 fikk kulturdirektøren i kommunen i oppgave å lage et ungdomsarrangement. Dette ble til en musikkfestival som ble kalt Quadradur Musivalen. Arrangementet ble planlagt og gjennomført i et samarbeid mellom kulturdirektørens kontor der Gunnufsen var ansatt, fritidsetaten og sentrale personer fra Kristiansand Rockklubb. Headliner det første året var norske Bel Canto.

Gunnufsen er siden blitt en av landets mest kjente musikkfestivalentreprenører. Han var festivalsjef for Quart frem til 2006 og var deretter med på å starte Hovefestivalen i Arendal. I fjor bidro han til å gjennopplive Skral Festival i Grimstad. Nå blåser han også liv i Quart.

– Vi syntes det var en god idé å feire oss selv, feire publikum og feire artistene som har spilt, sier festivalsjefen for Quart25.

Men de som trodde at festivalen er tilbake for godt, blir nok ganske skuffet. For det er en kort gjenopplivning av den gamle storheten.

– Quartfestivalen hadde sin sterkeste epoke på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, så jeg tror vi på en måte skal feire den tiden der og feire det at festivalen hadde stor betydning for andre festivaler. Det er mange festivaler som Slottsfjell og Øya som bygger videre på den lesten som Quart skapte. Så vi har fokus på det, og at siden byen skal feires, så kan jo vi også gjøre det, sier Gunnufsen som er helt med på at det ble et tomrom og savn etter at Quart la ned for seks år siden.

– Det er nok mange som savner den ved at den skapte mye liv og røre hver sommer og det får vi forhåpentligvis litt tilbake neste sommer, men det blir kun for én gang. Og det er nok viktig å ta innover seg at det vil kun skje i 2016. Men det kan skje mye moro både før og under arrangementet, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Toffen Gunnufsen - Foto Pål Lomeland 004

Toffen Gunnufsen – Foto: Pål Lomeland

Gunnufsen kan fortelle at arrangementet har et budsjett på 8-10 millioner kroner, hvorav fem millioner til booking.

– Vi kommer til å ha konserter både i Bendiksbukta og på Odden med en kapasitet på 10 000 totalt sett. Det vil bli 10 band på dagtid og kvelden på Odderøya over to dager. Og så vil det bli noen klubber på natta. Vi har fått på plass en headliner allerede, men den kan ikke slippes før om rundt ti dager.

Artistene som blir invitert tilbake til Kristiansand finnes trolig i festivalens line-up på 90-tallet.

– Vi vil nok fokusere på en periode hvor festivalen markerte seg før andre, og det var jo særlig på 90-tallet, hvor vi på en måte var før alle andre når det gjaldt å introdusere nye sjangre. Det blir den veien vi sikter mot, men de største bandene er altfor store, sier Gunnufsen.

Det betyr at storheter som Kanye West, Depeche Mode og Foo Fighters ikke kommer til å bli satt på plakaten til 25 årsjubileet. Men han lover at det finnes nok av andre band de likevel kan få tak i.

– Kelis står vel med gullskrift på blokka di?

– Vi får nå se, men mange av de som er fra den tiden, er fortsatt aktuelle. De gir fortsatt ut ny musikk og er ute på turné, så det blir å finne de som er aktuelle som det passer for. De må jo også kunne appelere til de som var på Quartfestivalen i sin tid og for nye publikummere, sier Toffen Gunnufsen som ikke står helt på egne ben under planleggingen og gjennomføringen av jubleumsfestivalen. Han har fått med seg Morten Johansen og kommunikasjonsbyrået MJAS.

– Kanskje mest etter at festivalen forsvant, så har vi kristiansandere forstått hvilken internasjonal happening vi hadde i Quart, og hvor mye disse sommerdagene på Odderøya er savnet. Derfor føles det veldig betimelig å være med på en jubileumsfeiring av både Quart og Kristiansand i 2016, forteller Johansen i pressemeldingen som har blitt sendt ut i forbindelse med lanseringen.

Quart25 går av stabelen tirsdag 28. og onsdag 29. juni 2016, og billettsalget starter torsdag.

quart-tes

God stemning på Quartfestivalen (Foto: Tor Erik Schrøder)

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/232715195″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]