KRS247.no

Henter værvarsel...

Første navn til Quart25 er klart

Britiske Underworld er første navn til Quartfestivalens 25 års-jubileum. Bandet avslutter festivalen med sin konsert i Bendiksbukta onsdag 29. juni.

Underworld fikk sitt definitive gjennombrudd samme året som de besøkte Quart for andre gang i 1996. Med låta “Born Slippy”, som også spilte en sentral del i filmen Trainspotting, fikk verden for alvor opp øyene for den engelske trioen.

– Dette er det første slippet til Quartjubileet. Underworld er veldig representative for den elektroniske klubbmusikken som var så sentral i oppstartsfasen til Quart. Bandet leverte to flotte konsertopplevelser på festivalen i 1994 og 1996 og har ikke vært i Norge siden. Selv om de i aller høysete grad har klart å holde koken siden den gang, sier bookingansvarlig Toffen Gunnufsen til KRS247.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

toffeng (2)

Toffen Gunnufsen holder pressekonferanse i 2006, i sitt foreløpig siste år som bookingsjef for Quart (Foto: Pål Lomeland)

Gunnufsen kan fortelle at dette slippet danner grunnlaget for hva man kan forvente av fremtidige bandslipp til Quart25

– Ja, litt gjør det jo det, men det kommer jo en variert pakke av band som skal spille på festivalen. Vi vil nok fokusere på den perioden hvor festivalen markerte seg før andre, og det var jo særlig på 90-tallet. Det blir den veien vi sikter mot, forteller Gunnufsen.

For en drøy måned siden ble det kjent at Quart gjenoppstår som en engangsforeteelse for å markere festivalens 25 års jubileum. Gunnufsen kunne den gang fortelle at sommerens arrangement har et budsjett på 8 til 10 millioner kroner, hvorav fem millioner til booking. Nettopp bookingbudsjettet setter grenser for hvilke artister som kommer til Kristiansand denne sommeren.

– Artister som Coldplay og Foo Fighters og lignende band kan vi glemme. De er blitt så dyre med årene og koster tre ganger hele bookingbudsjettet. Budsjettet vårt har en break even på 5000 personer om dagen og det gir oss et gitt antall kroner. De bandene som har vært headlinere de siste årene som Tool, Depeche Mode og Green Day er massive band nå ti år senere. De spiller på Telenor Arena for en til to millioner dollar og det sier seg selv at de pengene har ikke vi, sier Gunnufsen.

– Men hvilke band vil dere da gå etter?

– Nei, Underworld er det bandet som skal avslutte på onsdagen og er et relativt stort band som lett selger 4-5000 billetter i Norge alene. Men det blir en totalpakke som skal selge våre billetter. Vi slipper ting fortløpenede etterhvert som det blir bekreftet. Vi regner med et slipp hver uke frem til jul, og er vi heldige så får vi et band som er så eksklusivt at det snaut har vært noen som har hatt.

Nyheten om Quart25 har så langt gitt stor respons i følge Gunnufsen.

– Vi har hatt en voldsom trøkk på Facebook. Folk har kjøpt godt med billetter. Vi selger jevnt og bra og det før vi har sluppet noe som helst, sier Gunnufsen uten å ville gå ut med konkrete tall.

Nå er altså første headliner på plass. Rick Smith og Karl Hyde er Underworld. De to har laget musikk sammen siden tidlig på 80-tallet. Fra 2005 har også Darren Price vært fast medlem av bandet som siden 1998 har utgitt åtte album. Under åpningseremonien til OL i London i 2012 var Underworld valgt ut til å ha det musikalske ansvaret, og et helt nytt album er ventet ute tidlig neste år.

Quartfestivalen ble for første gang arrangert i 1991 under navnet Quadradurmusivalen. Den vokste seg raskt til å bli landes største musikkfestival. Med artister som David Bowie, Coldplay, Kanye West, Foo Fighters, Daft Punk, Björk, D’Angelo, Muse, Alica Keys, Green Day, Snoop Dogg og Depeche Mode øverst plakaten spilte også Quart en vesentlig rolle i å introdusere det norske publikum for en rekke sjangere og artister som siden har dominert musikkbildet.

Her er Underworld største hit, 'Born Slippy'