KRS247.no

Henter værvarsel...

– Litteraturhuset i Kristiansand skal være et begrep

Initiativtaker til Litteraturhuset i Kristiansand, Atle Håland, mener et litteraturhus kan fort ende opp med å stagnere. Derfor vil ikke Litteraturhuset i Kristiansand ha et fast tilholdssted når det har åpnet etter helgen.

– Det første arrangementet finner sted i Tollbodgata 17, og etter det skal vi annonsere godt fra gang til gang. Hvis vi hadde hatt et fast lokale, er jeg redd for at vi kunne stagnert veldig lett.

Håland mener at man ikke kan kalle hva som helst for litteratur, ei heller litteraturhus. Han mener litteratur er en kunstform som må holdes i bevegelse for at den skal leve.

– Jeg håper på å bevege begrepet «litteraturhus» videre. Det blir fort lunt og trygt hvis man har det faste stedet. Folk vet hva som kommer, og det blir fort en klikk av folk. Da skjer det fort lite nytt.

Han er ikke redd for at husets aktiviteter skal bli for snevre.

– Vi kommer til å ta publikum og litteratur på alvor!

Må gjøre noe

Atle Håland er som regel i nærheten der ting skjer. Han er en del av dumpster diving-bevegelsen i Kristiansand, hvor man går gjennom søpla fra matbutikker og finner brukbar mat som man tilbereder og spiser sammen. Han innviet på egenhånd Jens Bjørneboes Plass ved togstasjonen i Kristiansand, og nå er det Litteraturhuset som står på planen.

– Jeg blir fort rastløs. Dessuten kommer jeg fra Iveland, og der var det lite å gjøre i utgangspunktet. Jeg har lært tidlig å aktivisere meg selv, forteller Håland.

Hør hele intervjuet med Atle Håland her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/188629654″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]