KRS247.no

Henter værvarsel...

– Gjør noe med flyskrekken din!

Sommer er ferietid og for mange betyr det lange reiser. Men det finnes de som ikke synes det å reise med fly er like gøy som alle andre og det kan ødelegge hele ferieopplevelsen.

– Ja, det er ofte et problem med de som ikke gjør noe med flyskrekken sin. De presser seg gjerne til å bli med ombord de tre timene til Mallorca, men så går de der i to uker og gruer seg hele veien til flyturen hjem igjen, sier gründer av Flight Clinic, Petter Corneliussen, til KRS247.

Gründer av Flight Clinic, Petter Corneliussen (Foto: Heidi Rosander)

Gründer av Flight Clinic, Petter Corneliussen (Foto: Heidi Rosander)

Han har selv fått kjenne på denne skrekken og led av flysrekk frem til midten 80-tallet, og for femten år siden startet han en klinikk på Kjevik for å hjelpe andre og det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man er kurert.

– Når folk har deltatt på kurs så mestrer de kanskje det å gå ombord på et fly, lander på destinasjonen og tenker at de er kvitt flyskrekken, men det er ikke så enkelt. Dette er en prosess som må trenes på og vedlikeholdes over tid og det kan ta gjerne opptil tre år før du er helt kvitt den. Men jeg har hatt deltakere som har brukt to timer og et kvarter som jeg aldri har sett igjen, forteller Corneliussen.

Han tror ikke at det er spesielt lett for folk å få bort skrekken alene, for prosessen går ut på å innrømme det for seg selv at man har flyskrekk, å oppsøke hjelp og ikke minst være villig til å tøye grenser.

– Det å være redd for å fly er ikke noe man snakker så høyt om og spesielt ikke blant menn som skal være så veldig macho, jeg var selv forlovet med en flyvertinne uten at hun visste om min frykt. Derfor har vi 80 prosent kvinner på kurs fordi de er mye flinkere til å si at de absolutt ikke liker å fly. Mens gutta bare manner seg opp og sier ingenting, mens de egentlig sitter der og er livredde på turen, sier Petter Corneliussen.

Det går jo også gjetord om at ved å ha noe alkohol innabords eller tar medisiner så får man dempet skrekken, men det er bare å få kjemisk kontroll over flyskrekken og det er noe helt annet enn å få kognitiv kontroll over den, som er det Corneliussen jobber med. Men det er mulig å bruke de små grå også til noe hjelp før man blir med på en flytur til varmere strøk.

– Ja, for de aller fleste som er redde tror det er farlig å fly, men de vet ikke at det er farlig, det er bare fanasier. Innhent kunnskap og vær hard mot deg selv, forson deg med tanken på at du iløpet av flyturen kan bli engstelig, og det gjør ikke noe om du blir det. Det er ingen som dør av at noen blir redd, men du må lide litt til du har vendt deg til å sitte i noen timer i 10 000 meters høyde, forklarer Petter Corneliussen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/215431672″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]