Undersøkelser fra blant andre flyprodusenten Boeing viser at en tredjedel av oss ikke liker seg i lufta. Men daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kunne for noen år siden vise til tall som tydet på at så mange som 80 prosent av oss er redde for å fly i større eller mindre grad.
– Det er også veldig store mørketall, sier Petter Corneliussen ved Flight Clinic på Kjevik og dette skyldes at mange ikke ønsker å innrømme sin flyskrekk, som du har lest om tidligere her på KRS247.
Redselen for å fly kan deles i to, teknofobi og klaustrofobi. Teknofobi er naturlig nok av teknisk art.
– Det er de som er redde for at motoren skal stoppe. Du sitter liksom i en metallboks 10 000 meter over havet og er avhengig av to motorerer og to piloter. Så de er redde for at det skal skje noe med flyet, forklarer Corneliussen.
Den andre gruppa han viser til, er av klaustrofobisk art. Det er de som synes det er altfor liten plass på flyet og at det å sitte i en trykkabin fører til at det ikke er nok luft for de.
– Og hovedgrunnen til at disse fobiene kommer, ligger i at det kan virke unaturlig for folk flest at en farkost på flere hundre tusen kilo som er laget av metall skal opp i lufta og bli der. For hvis jeg slipper et kronestykke, så går det rett i bakken. Så det handler rett og slett om mangel på kunnskap innen aerodynamikk og den vidunderlige tekniske flyindustrien som folk er redd for, sier Petter Corneliussen.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/216520179″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]