Annonse

Vil du produsere og selge egen strøm?


Foto: Ann Helen Gjerde

Det finnes nemlig flere muligheter for deg. Rolf Bjarne Eriksen fra LOS vil anbefale deg å sjekke ut solceller, siden det er den billigste teknologien for husstander akkurat nå, og Sørlandet er et gunstig sted for solkraft.

– Vi har så mye solnedstråling, og det er en god sol fordi det ikke er så varmt. Effektiviteten på solcellene går ned når du nærmer deg 40 grader. Vi har ideell beliggenhet for sol, sier Eriksen til KRS247.

Fra 1. januar ble Plusskundeforskriften satt i kraft. Produserer du strøm selv, er du en såkalt plusskunde. Det er to måter som er aktuelle for privatpersoner, og den ene er lettere å få gjennom om du er alene om dette. Det å montere vindmølle kan bli vanskelig både politisk og for naboforholdene når man må opp i 25 meters høyde. I tillegg til at teknologien for vindkraft er noe dyrere, gjør det at Eriksen anbefaler sterkt solceller for de som vil bli med selvberget med strøm. En av fordelene, etter 1. januar, med å produsere egen strøm som plusskunde, er at du kan selge overskuddsstrømmen din over nettet uten ekstra avgifter.

– Og det er leverandører som betaler for den strømmen du leverer. Ganske godt betaler de, og det sies at solcellene som du legger på taket nå kan dekke mellom 20 og 40 prosent av strømforbruket ditt. Da begynner det å monne, fortsetter Eriksen.

Hør mer om plusskundeordningen i lydklippet her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer