KRS247.no

Henter værvarsel...

Velg riktig lys i vinter

Det er ikke bare oppvarming som er skyld i at strømregningen gjør et hopp de kaldeste månedene i året. Det er også mye penger som går med til belysning og sørlendinger skiller seg veldig fra våre naboer i sør.

– Går du gjennom et nabolag her på Sørlandet en mørk høstkveld, vil du se at det er veldig mye lys på. Men gjør du det samme i Danmark, er det veldig mørkt. Det er fordi strømmen er tre ganger så dyr der, så de har vendt seg til å ha mindre lys på, sier Roald Mæsel fra LOS til KRS247.

Roald Mæsel (Foto: Alf Otto Fagermo)

Roald Mæsel (Foto: Alf Otto Fagermo)

Til tross for at glødepærene ikke lenger produseres, er det fortsatt de gode gamle og ikke minst varme pærene som lyser opp mange sørlandske hjem. Det er dyrt og veldig lite energieffektivt.

– Glødepærene bruker 80 prosent av energien til oppvarming og bare 20 prosent til å gi lys, derfor er LED og halogenpærer mer strømsparende ved at de kun bruker 20 prosent av energien fordi de kun lyser opp, sier Mæsel.

Tall fra Enova viser at ved å bytte ut et hjem som blir lyst opp av klassiske glødepærer til mer energivennlige varianter, kan du spare opptil 2000 kroner. Det er rundt ti prosent i forhold til en strømregning som pleier å ligge på 20 000 kroner i året.

– Men det er også penger å spare på å gjøre pærene smarte. Det kan du gjøre ved å koble på teknologi som koblingsur og sensorer, forklarer vår energiekspert.

– I en bod kan det gjerne være like greit å ha en sparepære koblet opp til en bevegelsessensor, sier Mæsel.

Andre tiltak som kan gjøres er å sette på en skumringssensor på utelyset. På den måten trenger du ikke å tenke på at du har glemt å skru av utelyset midt på dagen.

Hør flere sparetips her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/231492129″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]