Nærmere tre av ti par irriterer seg eller krangler om hvordan pengene brukes i hverdagen, det viser en fersk undersøkelse. En rettferdig økonomi kan være løsningen på problemet.
– Det viktigste er å være åpen og ærlig. Så bør man vurdere å opprette en konto til fellesutgiftene, som partene betaler hver sin del inn på. Tjener den ene mye mer enn den andre, er det kanskje naturlig at den setter inn mer penger på kontoen. Vi vet at mange også har en felles brukskonto, men vi anbefaler at man har en egen konto. Da kan man bruke det som er igjen selv, uten at man trenger å spørre på forhånd. Men det er fint å ha en avtale som sier at dette er helt greit, sier finansrådgiver i Dnb, Rolf Guttormsen.
17 prosent sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde, åtte prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin, og 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til. Dette kommer fram av undersøkelsen, gjennomført av Ipsos MMI for Dnb. Disse tingene fører til frustrasjon, i tillegg til at de to partene som bor sammen kanskje har helt forskjellige holdninger til hvordan man bruker penger.
– Hvis man har hatt foreldre som har vært veldig sparsommelige, går det gjerne videre til neste generasjon. Har man foreldre som har handlet mye på kredittkort, går det ofte i arv. Hvis man får en av hver part inn i et forhold, kan dette krasje, mener Guttormsen.
En felles konto for utgiftene man har felles, kan være en enkel løsning på noe som oppleves som et stort problem. Ifølge Guttormsen er det ofte slik at den andre ikke har peiling på hva den andre bruker penger på.
– I mange forhold er ofte mannen «finansminister», og kvinnen «forbruksminister». Mannen kan kanskje irritere seg over at det går så mye penger til mat, mens kvinnen kan føle at det er galt at hun skal tømme kontoen sin hver måned til det dagligdagse. Det kan være forskjeller i hva kvinner og menn bruker penger på, og man har kanskje ikke forståelse for hvor mye det skal koste, sier Guttormsen.
Holdninger og forskjellige interesser kan også skape problemer, hør resten av intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258922191″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]