Annonse

Tror på flere nedbemanninger og lavere styringsrente


Fra venstre: Are Osland, megler i DNB og Eirik Larsen, senioranalytiker i DNB - Foto: Glenn Faannessen

Nedgangstidene i oljebransjen får ikke bare følger for bedriftene som må permittere og slanke bemanningen sin. Den påvirker også privatøkonomien og økonomien ellers i næringslivet. DNB synes sørlendinger bør bli mer opptatt av den stadig skiftende oljeprisen.

– Næringene her lokalt som er «oil service»-selskaper er helt avhengig av gode oljepriser for å levere de produktene de har. Og det er klart at de er i en omstillingsfase som er ganske kraftig med en oljepris som har halvert seg i løpet av ganske kort tid. Da må man gjøre noe med kostnadsbasen i selskapet, og beklageligvis fører det til at folk må gå. Vi tror at det er flere selskaper som må begynne nedbemanningen, også de som er lenger nede i næringskjeden. Og det kan komme flere runder, sier megler i DNB, Are Osland til KRS247.

Trenden i markedet har også Norges Bank fått med seg og senioranalytiker i DNB, Eirik Larsen, tror styringsrenta kan bli satt ned til rekordlave 0,75 prosent og at det vil skje allerede i november.

– Vi tror det vil komme en ytterligere rentenedsettelse fra sentralbanksjefen for å kunne stimulere til ytterligere investeringer og et generelt høyere aktivitetsnivå. For slik det er i dag, har vi en lav inflasjon, arbeidsledigheten blir høyere og vi ser at det er bekymring mange steder, sier Larsen til KRS247.

Men det er mange faktorer som spiller inn. I den senere tid har den norske kronen utviklet seg veldig svakt på det internasjonale valutamarkedet. Og denne kan svekkes ytterligere hvis Norges Bank kutter renten for tidlig, mener senioranalytikeren.

– Og det er man trolig redd for, og derfor er det en liten avveining der man følger nøye med på kronekursen for man bestemmer seg for hva som skjer med renta, sier Eirik Larsen hos DNB.

Hør mer om DNBs tanker for utsiktene til den norske økonomien i den nærliggende fremtiden.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer