KRS247.no

Henter værvarsel...

– De kommer nok til å sette ned renta

I dag offentliggjør Norges Bank om de vil beholde dagens styringsrente, eller sette den ned. Renten brukes som et verktøy for å kunne styre norsk økonomi, og lavere rente kan gi en vekst i økonomien.

– Renten har mye å si både for både bedrifter og forbruker, i forhold til hva vi får i rente på lånene våre. Det er et virkemiddel Norges Bank har for å kunne gjøre noe med økonomien, og akkurat nå er jo økonomien og utsiktene litt dårlig. Derfor bruker de renten som et viktig virkemiddel. Det sier megler på rente og valuta, Are Osland fra DNB.

Foto: Helge Martin Markussen

Foto: Helge Martin Markussen

Hvis banken setter ned renten vil bankene med en gang vurdere om de skal sette ned renten for forbrukerne. Seks ganger i året har Norges Bank rentemøte. Ved forrige i november rørte ikke Norges Bank renten, men i september ble den satt ned.

– De var veldig redde for at norsk økonomi skulle gå inn i en periode med lavere vekst, men det kom overraskende på oss at de satte den ned allerede i september, sier Osland.

Nå ligger renten på 0,75 prosent. Litt etter klokken ti offentliggjør Norges Bank hva de har bestemt seg for.

– Vi fikk et hint i september, da Norges Bank sa at de ville sette ned renten en til to ganger i løpet av høsten og neste år. Nå tror vi at de setter ned renta med 0,25 prosent, mener Osland.

Hvis renten blir satt ned har vi en ny styringsrente på 0,5 prosent. Men Osland tror på ytterligere nedgang neste år.

– For de som sitter med sparepenger på bok er det uheldig, de får jo også lavere rente. For folk med mye lån er det gledelige nyheter.
Men vi må ikke glemme hvorfor Norges Bank gjør dette. Det er for å stimulere økonomien, slik at man bruker mer penger, forklarer han.

Hør hele intervjuet med Are Osland her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/237942833″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]