KRS247.no

Henter værvarsel...

Strømregningens ABC

Hvis strømprisene er lave, skrus bare nettleia opp. Det er en påstand som ofte møter strømleverandørene i møte med mistfornøyde kunder. Rolf Bjarne Eriksen fra LOS sier at nettleia og strømprisene ikke har så mye med hverandre å gjøre.

– Summen på strømregningen kan du dele i tre. Det ene er nettleie, det andre er strømmen du bruker og den tredje er avgifter til staten. Nettleia er en viktig del. Den går med til å bygge ut og vedlikeholde nettet, som gjør at du faktisk har strøm. Strømmen er de faktiske kilowatt-timene du bruker. Den største delen av regningen er avgiftene med ca 40 % av summen, sier Eriksen til KRS247.

Der strømprisene varierer gjennom året, er nettleia er jevn. Når strømprisene synker, stiger prosentandelen av regningen som utgjør nettleia. Når strømprisene stiger, blir prosentandelen til nettleie mindre. Det vil alltid lønne seg å bruke mindre strøm. Det er losens enkle råd.

– Det å bytte leverandør er kanskje ikke det som gir mest. Bruk heller mindre. Da sparer du penger på både strøm, nettleie og avgifter.