KRS247.no

Henter værvarsel...

Spådommene som slo til

…og de som heldigvis ikke slo til. DNBs Rolf Guttormsen kom med sine spådommer for 2017 for nesten ett år siden. Siden da har noe av det han spådde slått til, mens noe har ikke slått til.

Spådommen «neppe lavere rente» var en av de som slo til. Guttormsen peker på at renta har vært historisk lav lenge.

– Renta var på et historisk lavt nivå. Norges Bank la styringsrenta på 0,5 prosent, og den har vært sånn siden våren 2016. Da sa vi at den neppe ville bli lavere, sier finansrådgiver Rolf Guttormsen fra DNB.

Han spådde også en innstramming rundt boliglån. Prisene steg raskt i Oslo i lang tid. Finansminsteren sa til slutt at dette kan ikke fortsette, og dermed fikk Guttormsen rett.

– Det som skjedde var at myndighetene sa at maks fem ganger inntekt er det du kan ha i boliglån. Det ble økt krav til egenkapital, særlig til bolig til utleie. Der må du ha 40 % egenkapital. Muligheten for avdragsfrihet ble skjerpet. Så på dette punktet vil jeg si vi fikk mest rett, sier Guttormsen.

Guttormsen innrømmer tre store feil i sin spådom, men det var noen av de dystreste spådommene som ikke slo til. Arbeidsledigheten skulle stige, og omstillingsevnen i økonomien skulle være litt for dårlig. Guttormsen innrømmer feil på begge punktene.

– Arbeidsledighet har tvert imot gått andre veien, og selv NAV har vært litt overrasket over at det har blitt så bra. Det er en god nyhet – det er flere som har kommet i jobb enn det vi trodde. Samtidig tok vi feil når vi snakket om omstilling, for vi har sett i hvert fall i sørlandsk industri at det har vært evne til omstilling, forteller finansrådgiveren.

Hør hele intervjuet her.