KRS247.no

Henter værvarsel...

– Snakk med de du skylder penger

Nordmenn har 70 milliarder kroner i inkassogjeld, om lag 236.000 nordmenn har betalingsanmerkninger. Mange unge har ingen buffer, og denne gruppen får stadig større økonomiske problemer. Hva kan man gjøre hvis man sitter i gjeldsklisteret?

– Man må sette seg ned og få en oversikt over det man skylder. Det kan være vanskelig, men få med deg en som kan støtte deg gjennom dette. Snakk med de du skylder penger, og hold det du har lovet. Det er det viktigste, sier Sveinung Hedding-Valvik, banksjef i Dnb Vest-Agder.

Sveinung Hedding-Valvik. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Sveinung Hedding-Valvik. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Hvis man ikke betaler regningen sin får man vanligvis en eller to purringer i posten. Betaler man ikke dette får man så et inkassovarsel, noe som ofte betyr at et inkassobyrå overtar jobben med å få deg til å betale. Gangen videre er at man så får et nytt brev med betalingsoppfordring fra inkassoselskapet, da må du betale både regningen og et inkassogebyr. Hvis du fortsatt ikke betaler vokser regningen, og inkassoselskapet overfører saken til forliksrådet i kommunen. Hvis du fortsatt ikke kan betale så vil man få en anmerkning. Da sitter du med en regning mange ganger høyere enn det du hadde, i tillegg til at du senere vil få problemer med å låne penger eller betale for kostbare ting du ikke kan betale for kontant.

– I alle mulige kredittsjekker kan du da bli avvist som kunde fordi du ikke kan betale for deg. Det gjelder alt fra forsikring til forbrukslån, kjøp av strøm eller mobilabbonnement, sier Hedding-Valvik.

Det viktigste rådet fra banksjefen er å skaffe seg en oversikt, og snakke med dem man skylder penger. Nav og kommunen kan også bistå med rådgivning i en situasjon der det kan være vanskelig å komme seg ut av knipen på egenhånd.

Hør mer om hva du bør gjøre her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/290202729″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]