KRS247.no

Henter værvarsel...

Sløse eller spare de ekstra rentekronene?

Kutt i boligrenta betyr at du får mer penger til overs. Har man et boliglån på to millioner, som nå plutselig har fått en rente på 2,4 prosent, vil man sitte igjen med noen tusenlapper i overskudd sammenlignet med i fjor.

– Hvis man bare betaler renter, og regner med en nedgang på 0,8 prosent, har man 16 000 kroner ekstra i året. Men veldig mange betaler både renter og avdrag, det vi kaller annuitetslån, og der vil man med samme betingelser ha spart 9600 kroner i året. Det sier Rolf Guttormsen, finansrådgiver i Dnb.

Finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen. | Foto: Helge Martin Markussen

Finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen. | Foto: Helge Martin Markussen

Norges Bank kuttet styringsrenta ned til 0,5 prosent, og mange banker valgte også å sette ned renten. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittlig boliglånsrente på et rammelån 3,2 prosent gjennom året som gikk. I år spår de en gjennomsnittsrente på 2,4 prosent. Mange vil også ha vesentlig lavere rente enn dette.

– Det kan være fornuftig å spare disse pengene i aksjefond, renta du får i banken er en del lavere enn den renta du har på boliglånet. Hvis man sparer i aksjefond kan man vente seg en avkastning som er 3-6 prosent høyere enn det man får i banken. Jo høyere risiko man tar, jo mer avkastning, sier Guttormsen.

Det var rentenedgang i fjor også, da gjorde Ipsos MMI en undersøkelse der de spurte folk om hva de ville bruke de ekstra pengene de hadde å rutte med til. Her svarte blant annet 27 prosent at de ville spare pengene, og 17 prosent brukte penger på bolig og oppussing. Ifølge Guttormsen er det også lurt å betale ned på boliglånet, spesielt hvis det er høyt.

– Vi ser for oss et lavt rentenivå i tre år framover. Det kan være lurt å bruke de ekstra pengene på å betale ned på boliglånet. Når renta går opp igjen er man da mye mindre sårbar, mener Guttormsen.