Annonse

Sjekk pensjonsordningen før du bytter jobb


Selv "gamle" penger må pleies når du sparer til pensjon.

Det er viktig å sjekke hvilke pensjonsordninger arbeidsgiver har, særlig hvis du skal bytte jobb. Hvis du ikke setter deg inn i dette, kan du kanskje tape på å bytte jobb. 

Det gjelder særlig ansatte i privat sektor. Hver gang du bytter jobb får du et pensjonskapitalbevis som viser hvor mye kapital du har skutt inn i pensjon i løpet av din arbeidstid hos en arbeidsgiver. Det som er viktig er at dersom du har vært ansatt i mindre enn 12 måneder i en bedrift og bytter jobb, så faller all innskutt kapital tilbake til arbeidsgiver. Det kan føre til at du får avkortet pensjonen din.

– Det er lurt å tenke litt over lengden på ditt arbeidsforhold. Har du mange korte kan du bli avspist med en liten pensjonsbeholdning, sier Liv Kjær fra DNB.

Pensjonskapitalbevis har etter hvert tatt over for de eldre fripolisene. Bevisene er lettere å samle og pleie enn de gamle fripolisene takket være nye lover og regler. Det lønner seg også å samle sine bevis eller poliser, og da er bevis å foretrekke.

– Det er mye enklere med disse kapitalbevisene. Det er enklere å samle de og det er lurt å samle de, fordi du betaler kostnader per bevis, sier Kjær.

Pensjonseksperten anbefaler deg å sjekke hvilke pensjonsordninger arbeidsgiver har før du takker ja til jobben. Går du fra en jobb med en god ordning til en med minimumsordning og høyere lønn, kan du likevel tape penger på å bytte jobb.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer