De fleste av oss tenker iallfall ikke for tidlig på hvor mye penger vi ønsker å rutte med når vår arbeidskarrière er slutt. De fleste tenker nok at de meste går av seg selv og at man alltid vil klare seg. Men det kan være lurt å sette seg inn i hvordan ting egentlig henger sammen.
– Før var det sånn at du fikk brev i fra NAV og en leverandør av tjenestepensjon den dagen du fylte 67 år med informasjon om hvor mye penger du kom til å få i pensjon resten av livet sitt. Men i 2011 kom det en reform som forandret dette helt totalt, sier seniorrådgiver bedriftsmarked i DNB Liv Kjær.
Nå er det flere leverandører av tjenestepensjon og arbeidsgiverne har også en større valgfrihet i forhold til hvor mye av lønnen din som trekkes av til pensjon.
– Er det slik at arbeidsgiveren din kun har satt av det som er minimumskravet, altså to prosent, så er det ikke nok til å kunne leve godt som pensjonist. Da blir du nødt for å sette av penger til pensjonssparing så tidlig som mulig. Men dersom arbeidsgiveren din setter av opp mot det som er maksimum på sju prosent av lønnen og hvis den er på godt over 500 000 kroner, så er det en helt annen pensjonsordning. Og da er det ikke sikkert at du må spare, forklarer Kjær.
Men det er ikke så veldig enkelt å forandre på hvor mye av lønnen som blir satt av til pensjon. Du kan ikke bare kontakte arbeidsgiveren din og be om at det blir satt av mer.
– Jeg skulle ønske at vi var der i dag, for dette er ikke en ting mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Dette er noe som den ansatte må sette seg inn i selv og på egenhånd. For bedriften sparer en sats og man kan ikke fylle på den manuelt. Det går an å innføre en individuell egenandel, men det må da alle i bedriften gå med på og da blir det et bruttolønnstrekk. Det er en veldig gunstig måte å gjøre det på, men den vanligste måten er individuelt. Og det skyldes skattereglene, sier Liv Kjær.
Hun anbefaler at du setter deg ned og beregner hvor mye pensjon du vil få når du fyller 67 år så fort som mulig. Og det er lettere å gjøre det enn du tror.
– Det er veldig gode verktøy i dag, både på NAV sine sider og på tjenestepensjonsleverandørene sine sider for å lage prognoser basert på lønnen og hvor mange du har igjen før du tenker på å gå av med pensjon. Når du har satt deg inn i det og kommet deg over sjokket, så ser du på hvilke muligheter som finnes innen privat sparing, sier Kjær.
Hør flere tips til pensjon og pensjonssparing her
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/226396493″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]