Annonse

Samboere står friere, men har færre rettigheter


Finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen. | Foto: Helge Martin Markussen

Hvis du vil finne ut hvor mye din ektefelle egentlig har i banken har du rett til å få vite det. Du har en plikt til å støtte ektefellen økonomisk, det har du ikke som samboer. Der står du friere, men du har færre rettigheter også.

– Samboere har ikke de samme rettighetene som ektefeller. Men det er viktig å presisere at ekteskap og registrert partnerskap likestilles. Det har skjedd en del endringer i lovgivningen de siste årene, slik at samboere og ektefeller etter hvert har blitt mer likestilt. Spesielt gjelder dette hvis man har vært samboere lenge, eller hvis man har felles barn, sier Roald Mæsel, finansrådgiver i Dnb.

Men det er allikevel store forskjeller. Som samboere kan man tegne en kontrakt, slik at man har en felles oppfatning på hva man kan gjøre med mine og dine penger. Men denne kontrakten er kun mellom samboerne.

– Hvis en av ektefellene står som eier av boligen har ikke denne personen lov til å selge boligen eller ta opp lån med pant i boligen. Men som samboer kan den som står som eier fritt disponere denne, sier Mæsel.

Hør hva du bør gjøre som samboer, og hva du har krav på som ektefelle:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer