Annonse

Renta skal opp – forbered deg på det


Det er ikke lenger snakk om at renta muligens skal opp snart. Fra fjerde kvartal i år begynner den å stige, og frem til 2021 skal den ha steget fire eller fem ganger. Hva kan du gjøre for å forberede deg på dette?

– Jeg håper at de fleste har planlagt dette mange år tilbake. Du har hatt god tid til å gjøre det, sier Helge Hammersbøen fra DNB.

Å betale ekstraordinære avdrag eller sette penger på en bufferkonto bør ha vært en del av rutinene. Hvis ikke er det bare å sette seg ned og regne, mener banksjefen.

– Det betyr at du må se på egen økonomi – inntektene, utgiftene, hva kan jeg kutte i, kanskje jeg får høyere lønn. Se hvordan man skal forberede seg på at renta stiger med et kvart prosentpoeng først, og så ett poeng.

Rentene skal stige, men det er andre skjær i sjøen for de som er på boligjakt. Dog er det ikke nye store skjær, men Finanstilsynet har nå kommet med strengere regler for bankenes utlån. Vanligvis skal et boliglån tas opp på noen vilkår, først og fremst med egenkapitalgrense på 15 % og at lånestørrelsen ikke skal overstige fem ganger årsinntekten. Frem til mars i år har bankene hatt muligheten til å gi lån som ikke oppfyller begge disse kravene, men de kan ikke utgjøre mer enn 10 % av de samlede utlånte pengene i banken. Nå skal 10 % bli til 8 %, og dermed blir nåløyet enda litt smalere for de som sliter med å få boliglån.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer