Forslaget til Statsbudsjettet for 2017 vitner om at nedturen er i ferd med å ta slutt for bedriftene på Sørlandet. Det gjelder spesielt midler som har blitt gitt til vedlikehold av offentlige bygg, de kommende veiutbyggingene og at noen skatter blir redusert. Likevel er det noen som ikke er helt fornøyde med budsjettforslaget fra Høyre og FrP.
– Det var overraskende at Mechatronic Innovation Lab ikke fikk penger i forslaget, sier bedriftsrådgiver May Snemyr Falkgjerdet fra DNB til KRS247.
Sørlandslabben i Grimstad mangler 60 millioner kroner til prosjektet de har startet og det ligger penger i en pott på nasjonalt plan og Falkgjerdet håper at labben vil likevel få støtte når forhandlingene er ferdige.
– Det er synd hvis de ikke får penger, for de har kommet godt i gang og vi får håpe at det er en post som kommer til å bli justert på den ene eller den andre måten, sier hun.
Hvilke konsekvenser kan det få dersom forslaget ikke kommer gjennom?
– Det er vanskelig å si, siden de er i gang med bygging allerede og det er planlagt å stå ferdig sommeren 2017 og dette er en viktig lab hvor bedrifter på Sørlandet kan teste ut industriprodukter og bidra til innovasjon som er veldig viktig for oss, sier Falkgjerdet.
For resten av bedriftene på Sørlandet tyder både forslaget til Statsbudsjettet og situasjonen i markedet på at tidene er i ferd med å snu.
– Jeg opplever at det er litt mer positivitet nå enn tidligere. Det ser man blant annet på undersøkelser hos bedrifter der de for eksempel blir spurt om de neste seks til tolv månedene ønsker å ansette flere enn det de trodde for bare noen få år siden, noe mange svarer ja på, sier partner og advokat Jens Petter Pedersen fra Deloitte Advokatfirma.
Han understreker at det er litt bransjeavhengig ettersom det fortsatt er noen bransjer som sliter mer enn andre.
– Men jeg opplever at det er en giv og en vilje til samhandling på Sørlandet for å komme gjennom den situasjonen de er i nå, sier Pedersen.
Tror du at det er slutt på kuttrunder nå?
– Det er mye som tyder på at man har tatt mye av omstillingene som kommer. Jeg opplever at en har kommet i en fase der man har flatet litt mer ut og bygger for fremtiden for å få en vekst i tiden fremover. Så er det klart at rentenivået er viktig både for bedrifter og privatpersoner for å få stimulert næringslivet også i årene som kommer, avslutter advokaten.
Hør mer konkret om konsekvensene forslaget til statsbudsjettet for 2017 får for bedrifter her.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/289112922″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]