KRS247.no

Henter værvarsel...

Plutselig kan svigerfamilien din få huset

Skulle din samboer falle fra, og dere ikke har skrevet testamente, overtar din samboers familie den delen av huset som din samboer eide. I «Finansposten» i dag tar vi for oss hva som skjer med økonomien når den ene dør, eller man går fra hverandre.

– Et samboerskap eller ekteskap tar alltid slutt, enten ved at den ene dør eller man velger å gå fra hverandre. I eksemplet ovenfor kan man si at gjenlevende samboer ikke alltid har en rett til å overta boligen, som samboere arver man ikke hverandre. Det sier Rolf Guttormsen, finansrådgiver i Dnb.

Det betyr at hvis man ikke har felles barn, er det avdødes familie som overtar din samboers del av huset. Har man felles barn har man derimot en arverett, denne loven kom i 2008 og gjorde at samboerskapet står sterkere.

Les også:
Unngå å krangle om økonomien
Samboere står friere, men har færre rettigheter

– Med felles barn har man også rett på en arv på fire ganger grunnbeløpet, denne retten er styrket. Hvis man er samboere uten barn har man ikke de samme rettighetene. Hvis man vil oppnå de samme rettighetene som ektefeller har må man tenke på å kanskje skrive et testamente. Eller man kan etablere en forsikring, som gjør at du blir begunstiget hvis noe skjer, sier Guttormsen.

Når et samboerskap eller ekteskap tar slutt fordi man går fra hverandre, er det også ulike rettigheter.

– Ofte kan man vel si at det mest rettferdige vil være å dele likt av det som er felles formue. Så er det slik at hvis man er gift er dette lovregulert, men er man samboere er det ikke det. I et ekteskap er det slik at det du har tatt med deg inn, skal du også kunne ta med deg ut. Men det man har skapt sammen over tid, det skal man dele, sier han.

Ektefeller har en lovgivning de kan forholde seg til, det har ikke samboere. Guttormsen anbefaler da at man skriver en samboerkontrakt, som bør inneholde hvem som eier hva og hva som skjer med det man skaffer seg i framtida.

– Hvis et samboerskap opphører blir begge sett på som to enslige personer, som tar med seg hvert sitt ut, forteller Guttormsen.

Hør regler, unntak, rettigheter og råd her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/261303221″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]