Annonse

Pengeproblemer kan gå i arv


Finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen. | Foto: Helge Martin Markussen

Nyere studier viser at pengetrøbbel går i arv. DnB har nå sluppet en rapport som viser klare sammenhenger mellom pengebruk hos foreldrene og barnas forhold til økonomi.

– Barn som vokser opp med foreldre som har et litt avslappet forhold til økonomi, drar dette ofte med seg når de vokser opp. Intrum Justitia forteller at ungdom i alderen 18-26 år har en samlet inkassogjeld på over en milliard kroner, forteller finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen.

Professor Ellen Kathrine Nyhus har påvist linken mellom voksnes forhold til penger og barnas forhold til penger. Bankens studie støttes av forskning fra UiA, og studien viser at betalingsproblemer er ikke forbeholdt de med dårlig råd.

– Vi ser at mange såkalte rike også har betalingsproblemer. Vi har lavt rentenivå og lav prisstigning, og det er lett å få tak i penger. Da er det lett å overforbruke, og vi kan fort gi barna inntrykk av at trær kan vokse inn i himmelen og at de kan få alt de peker på. Dette er nok å gjøre barna en bjørnetjeneste, sier Guttormsen.

Det viser seg at svenske familier er flinkere til å betale regninger i tide, sette opp budsjett og unngå ekstra gjeld. Det samme gjelder for familier i land som sliter mer med økonomien, som Spania og Polen.

– Det er flere som ønsker et eget skolefag for privatøkonomi. Vi vil inn litt tidligere enn videregående, altså i grunnskolen, sier finansrådgiveren.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer